Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuw aspergeteeltbedrijf van 600 ha bij Berlijn

De aspergetelers in het Duitse Beelitz krijgen concurrentie: ten noorden van Berlijn,
in het district Oberhavel, wil een groot aspergebedrijf uit Bayern vanaf 2016 op in totaal 600 hectare asperges gaan telen. Deze oppervlakte komt overeen met 40 procent van het aspergeteeltgebied in Beelitz, dat 1500 hectare omvat.

Josef Jakobs, een aspergeteler uit Beelitz, ziet de aspergeteelt in Beelitz hierdoor niet meteen in gevaar. Desondanks vreest hij echter dat met de komst van de nieuwe grote concurrent de prijzen wel eens sterk zouden kunnen gaan dalen. "De kostendruk zal voor ons allemaal stijgen en kleinere aspergetelers zouden hier bijzonder onder kunnen gaan lijden", zo zegt hij.

"Als nog maar drie tot vier grote spelers de markt bepalen, gaan de kleinen ten onder", waarschuwt Andreas Jende van tuinbouwvereniging Berlin-Brandenburg. Met het overmatige aanbod uit Oberhavel zou het tot een groot overschot aan asperges kunnen komen. "De markt in Brandenburg is reeds nu al meer dan voldaan met een zelfverzorgingsgraad van 120 procent", waarschuwt Jende. Dat bevestigt ook het ministerie van Landbouw.

Manfred Schmidt, voorzitter van de 'Beelitzer Spargelverein', denkt echter dat er geen reden tot paniek is. Volgens hem hoeft geen aspergeteler in Beelitz zich zorgen te maken om de concurrentie. "De groothandels zijn weliswaar tot aan het dak met asperges gevuld, maar de consumenten willen die uit Beelitz." Beelitzer asperges zijn inmiddels namelijk een merk geworden en zonder een bepaald imago laten asperges zich niet zo succesvol verkopen.
Publicatiedatum: