Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Spanje: De komkommer een van de meest betaalbare groenten

Met gemiddeld €2,83 aan productiekosten blijft de komkommer een van de best betaalbare groenten. Deze data zijn van het seizoen 2012/2013 (MAGRAMA).

De gemiddelde productieprijs van de komkommer is berekend op basis van de gemiddelde directe kosten en de gemiddelde indirecte kosten.

De directe kosten zijn de investering van de producent in zaad en zaaien, in totaal €0,44 per vierkante meter, gevolgd door mest, in totaal €0,38 per vierkante meter. De fytosanitaire middelen, gewasbeschermingsmiddelen en de inzet van insecten, zijn met om en nabij €0,32 per vierkante meter een hoge kostenpost voor de producent. Andere gemiddelde directe kosten zijn water, energie en overige benodigdheden voor een kleine €0,08 euro.

De gemiddelde indirecte kosten van de producent zijn verspreid over het hele seizoen. Het duurst is plastic, met €0,13 per vierkante meter, gevolgd door de kas, grond, substraten of het irrigatiesysteem, met iets meer dan €0,09 per vierkante meter.

Een andere belangrijke kostenpost is arbeidskosten. Deze zijn niet opgenomen in de totale kosten, maar zijn wel een belangrijke post voor de producent, met €0,93 per vierkante meter, berekend over gemiddelde werkdagen, berekend per dag.

 

Bron: Fhalmeria.com

Publicatiedatum: