Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

In Berlijn komt Europa's grootste stadsboerderij

Op het terrein van de moutfabriek in Berlijn Tempelhof ontstaat de grootste stadsboerderij van Europa, meldt de Duitse krant 'Berliner Morgenpost' op haar website. Het bedrijf ECF Farmsystems wil hier per jaar 25 ton vis en 35 ton groenten gaan produceren. Het participatiebedrijf van de investeringsbank Berlijn heeft nu samen met een privé-investeerder een miljoenenbedrag in het project gestoken. De eerste oogst staat voor het voorjaar van 2015 gepland.

De afkorting ECF staat voor Eco Friendly Farmsystems. De oprichters Christian Echternacht en Nicolas Leschke willen namelijk op bronbesparende wijze vis en groenten kweken. Want 17 tot 35 procent van de wereldwijde kooldioxide-uitstoot is volgens de statistieken van de VN afkomstig uit de landbouw en levensmiddelen-verwerking. Daarbij wordt 70 procent van het wereldwijd gebruikte zoet water verbruikt. Vis wordt bovendien steeds belangrijker en zeldzamer als bron van proteïnen. En ook de logistiek verbruikt veel energie: levensmiddelen leggen vaak grote afstanden af tussen de producenten en de consumenten. Koelketens en het transport per vliegtuig zijn duur en schadelijk voor het milieu.

Al deze factoren willen Echternacht en Letschke tot een minimum beperken. "In onze installatie wordt het water twee keer gebruikt", zegt Christian Echternacht. Het water gaat eerst door de visbassins en stroomt vervolgens samen met de voedingsstofrijke uitwerpselen van de dieren naar het bewateringssysteem van de kassen in hetzelfde gebouw. De afvalwarmte van de visteelt verwarmt de kas, waardoor deze het hele jaar door gebruikt kan worden.

De producten van de vis- en groentefarm zullen in de directe omgeving verkocht worden. "De vis zullen we dagvers aan de gastronomie van Berlijn verkopen. De groenten verkopen we direct aan de consument", zegt Echternacht. Hiervoor wil het bedrijf een groentekisten-netwerk opbouwen. De bedoeling is dat er verdeeld over de stad verschillende afhaalplaatsen komen waar klanten wekelijks een kist voor circa 15 euro kunnen kopen.
Publicatiedatum: