Greydanus dringend op zoek naar Wâldbeantsjetelers
Gegarandeerde afname van echte Wâldbeantsjes
Echte Wâldbeantsjes komen van de zandgronden uit De Friese Wouden. Alleen dan komt het Wâldbeantsje het beste tot zijn recht. Greydanus is op zoek naar telers, die kunnen telen onder deze voorschriften van Wâldpyk, het keurmerk van producten en diensten uit De Wâlden. Ook bestaande Wâldpyk-telers die mogelijkheden zien voor uitbreiding van hun teelt zijn welkom.
"Het zijn veelal nog telers en particulieren die Wâldbeantsjes erbij doen naast hun hoofdactiviteit. Wij nemen bij de meesten kleine hoeveelheden af. Dat doen we graag, maar daar zijn wij binnen no time doorheen. Het zou mooi zijn als bestaande telers hun areaal een stuk willen uitbreiden. Of dat nieuwe telers opstaan. Wij geven de garantie dat we de volledige of een groot deel van de productie afnemen voor een goede prijs. Dat zou toch een mooie drijfveer moeten zijn voor telers en tuinders om met dit streekgewas serieus bezig te gaan", aldus Tjalke Stoelwinder van Greydanus.
Topkwaliteit
Er zijn ook vele neppers in omloop die veel lijken op het Wâldbeantsje, maar in werkelijkheid kruisingen zijn tussen verschillende bonenrassen en het Wâldbeantsje. Of het zijn wel zuivere Wâldbeantsjes maar ze zijn dan op de klei geteeld, terwijl het Wâldbeantsje een typisch gewas voor zandgronden is. Dan ben je verzekerd van de beste smaak en kwaliteit. "Echte Wâldbeantsjes met de garantie van het keurmerk Wâldpyk is voor ons dan ook erg belangrijk, want alleen dan weten we zeker dat we alleen de beste kwaliteit kunnen leveren aan onze klanten", vertelt Stoelwinder.
Begeleiding
Stichting Wrâldfrucht, eigenaar keurmerk Wâldpyk, is altijd bezig geweest met het nieuw leven inblazen van oude of bijzondere streekgewassen uit De Friese Wouden en hier weer een economische betekenis aan te geven. Eén van de middelen die de stichting hierbij gebruikt, is het streekkeurmerk Wâldpyk. "Wij willen geïnteres-seerden graag helpen bij hun aanmelding voor het keurmerk, maar dat niet alleen, we hebben ook expertise en jarenlange ervaring in het opzetten en uitbreiden van teelten van gewassen als het Wâldbeantsje. Ook willen we telers hierbij helpen als ze dat willen", noemt Jan de Boer van Stichting Wrâldfrucht.
De stichting krijgt hierbij steun van het landelijke Praktijknetwerk Landschap van Smaken waarbinnen telers, verwerkers, horeca en de handel kennis en ervaringen uitwisselen rond het telen, verwerken en vermarkten van oude en bijzondere rassen en gewassen.