Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Speciaal microklimaat met minder gebruik beschermingsmiddelen"

Polen: Owoc Sandomierski biedt appelen uit Sandomierz

Tholen - Grupa Sadownicza 'Owoc Sandomierski' is een Poolse telersvereniging, opgericht in 2010 en levert diverse fruitsoorten uit de regio Sandomierz. Het begon met 10 telers met een totaal areaal van 100 hectare. Dat is nu uitgegroeid naar 112 telers en meer dan 900 hectare. Owoc Sandomierski levert met name appelen, maar daarnaast ook steenfruit en zwarte bessen.



Minder beschermingsmiddelen
Volgens Dorota Sulicka-Drozdowska is het onderscheidende van hun bedrijf dat ze telen in een regio met een perfect microklimaat voor de teelt. "In Sandomierz zijn de gronden erg goed en het gebruik van beschermingsmiddelen ligt een stuk lager dan in de rest van Europa. Dit geeft ons fruit een speciale en authentieke smaak." Ze geeft aan dat ze pas in 2010 konden starten. "Dankzij de subsidies van de EU konden we investeren in opslag-, sorterings- en verpakkingssystemen. De producten worden bewaard onder gecontroleerde atmosfeer." Ze ziet Nederland en België als grootste concurrenten. "Het voordeel dat wij hebben, is dat er bij ons minder beschermingsmiddelen worden gebruikt. Polen heeft nog vrij veel 'oudere' boomgaarden waar niet zo veel bomen per hectare staan. Daarnaast is de productie goedkoper en de arbeidskosten liggen lager.

Export naar West-Europa en Afrika

Dorota vertelt dat ze jaarlijks 45.000 ton appelen produceren. "Daarvan wordt 80% geëxporteerd. Onze belangrijkste afnemers zijn West Europa en Afrika. Daar wordt de kwaliteit van onze appelen zeer gewaardeerd. In Europa distribueren wij ons fruit zelf met eigen trucks, maar daarbuiten worden ze in gekoelde containers vervoerd." Ze geeft aan dat ze weinig met Rusland handelen, aangezien er al veel Polen aan Rusland leveren. "In Europa leveren we nu in Frankrijk, Italië, Oostenrijk, Hongarije en Nederland. We zien Oekraïne, Frankrijk, Duitsland, Roemenië en Scandinavië als potentiële afnemers. Ook zijn er volgens ons groeimogelijkheden in Azië."



Grupa Sadownicza "Owoc Sandomierski" biedt veel appelrassen. "De rassen die we het meest produceren zijn de Jonagored en mutanten, Idared, Sampion en Golden Delicious. Deze gaan meestal naar Europese landen. Echt rode varieteiten zoals Red Jonaprince zijn populair in Afrika. Die zijn helemaal gek op gladde rode rassen en houden niet zo van strepen. Wij verkopen geen clubrassen of merken. Onze klanten kennen de rassen en hoe deze smaken."



Groei
Ze verwachten in de toekomst verder te groeien. "Ook in de productie van bewerkte appelproducten. We leveren nu appelsap, maar willen ook jam, puree en andere producten gaan aanbieden. We zien een groeiende vraag naar de verschillende rassen. Zo vroeg Afrika enkele jaren geleden alleen maar naar groene variëteiten, maar langzaamaan leren ze ook onze andere rassen kennen."

Voor meer informatie:
Dorota Sulicka-Drozdowska
Grupa Sadownicza ("Owoc Sandomierski")
Spółka z o.o.
Bilcza 48 A
27-641 Obrazów
woj. świętokrzyskie
tel./fax: 48 15 644 50 78
www.owocsandomierski.pl
handel@owocsandomierski.pl