Teeltgebied en klimaat beïnvloeden aardappelaroma
Het teeltgebied en het klimaat hebben namelijk uitwerkingen op het aardappelaroma, zo legde Jutta Kling van het Competentiecentrum Biologische Landbouw Rheinland-Pfalz tijdens de Slow-Food beurs in Stuttgart uit. "Des te moeilijker een aardappel te telen is, des te aromatischer hij smaakt", zei de Kling.
Op slechte grond is de oogstopbrengst weliswaar kleiner. "Daar moeten de aardappelen echter de meeste moeite doen om te groeien. Hierdoor ontwikkelen ze meer aroma", aldus Kling. Dat betekent echter niet, dat alle mensen deze aardappelen ook het lekkerst vinden. Dat merkte Kling ook toen zij de beursbezoekers drie aardappelen van het ras Belana uit biologische teelt liet proeven. De smaak en consistentie verschilden daarbij aanzienlijk en de aardappelen kwamen uit verschillende Duitse regio's van de Pfalz tot aan de Vulkaneifel.