Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

NEPG schat areaal consumptieaardappelen dit jaar 3,5% -4% hoger dan vorig seizoen.

Op basis van een rondgang bij telers in de 5 belangrijke consumptieaardappelen landen, rekent de NEPG (North-Western European Potato Growers) met een areaaltoename voor consumptieaardappelen van 3,5% tot 4% t.o.v. 2013 of het 5-jarig gemiddelde. De toename is in Belgiƫ en Frankrijk het hoogst. Het totale areaal zal bijna 550.000 ha zijn. De NEPG had met een grotere toename rekening gehouden dan uit deze inventarisatie blijkt. Voor wat betreft Groot Brittanniƫ is rekening gehouden met het 5-jarig gemiddelde, omdat hun eerste schatting pas eind juni zal worden gepubliceerd. De NEPG legt er de nadruk op dat de opbrengst per hectare de grootste invloed heeft op de totale productie.

Poot situatie

In zijn algemeenheid ligt het poten voor op schema. Met uitzondering van de zware klei zijn de omstandigheden goed maar is de grond soms moeilijk te bewerken. Bovendien is de structuur van de grond soms lastig i.v.m. de droogte. Half april is in de NEPG landen ongeveer 60% gepoot. Het spreekt voor zich dat het te vroeg is om een oogst-schatting te maken voor 2014. Er is duidelijk een gebrek aan water in de meeste productiegebieden van de NEPG landen.

Meer contracten

Voor oogst 2014 zijn er meer contracten getekend dan vorig jaar mede onder invloed van de lage marktprijzen van dit seizoen. Volgens de NEPG is er een trend dat telers meer contracten tekenen en voornamelijk met aardappelverwerkers. De contractprijs en het tonnage meeleveraardappelen blijven een voortdurende strijd en punt van aandacht.
Publicatiedatum: