Nederlanders Frans en Tineke de Jong telen Feijoa in Nieuw-Zeeland
In Nieuw-Zeeland is het Feijoa-seizoen in volle gang. Het seizoen loopt van medio maart tot juni. Er is een grote binnenlandse vraag naar dit fruit en ook de internationale belangstelling neemt toe vanuit Japan, VS en Europa. De Feijoa is afkomstig uit de koele subtropische en tropische hooglanden van Zuid-Amerika en werd rond 1920 in Nieuw-Zeeland geïntroduceerd. Het gunstige klimaat heeft deze vrucht tot een van de populairste Nieuw-Zeelandse AGF-producten gemaakt.
In eerste instantie werd deze vrucht alleen door particulieren geteeld, maar door kruising en onderzoek de laatste vijftig jaar zijn er grotere en zoetere variëteiten ontwikkeld. Vanaf dat moment zijn er er ook commerciële boomgaarden gekomen en is de Feijoa in heel Nieuw-Zeeland beschikbaar gekomen.
"De ei-vorm en groene kleur maken de Feijoa nog niet bijzonder, maar als je hem in tweeën snijdt zij je een klavervormige gelei. Zodra de Feijoa rijp (een beetje zacht) is, kan hij als een kiwi worden gegeten door het vruchtvlees eruit te scheppen", zegt Frans. Op de website www.feijoa.org.nz zijn veel recepten te vinden voor desserts, jam en sauzen. Een favoriet is de Feijoa-smoothie.
De familie De Jong heeft het tot een missie verheven om de wereld op de hoogte te brengen van de Feijoa en om ook de exportmarkten verder te ontwikkelen. De komende jaren zullen dan ook in het teken staan van het ontwikkelen van gezamenlijke marketingstrategieën, eventueel in samenwerking met Australische telers. Uitgangspunt blijft om de kwaliteitscontroles te handhaven bij een stijgende productie.
Voor meer informatie:
Frans de Jong
Southern Belle Orchard
Tel: +64 7 888 6412
Email: sobelor@gmail.com
www.southernbelleorchard.com/
New Zealand Feijoa Growers
www.feijoa.org.nz/feijoafeijoa.wordpress.com/facts/