Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
in combinatie met paprika's en pepers in de kas

Nederlanders Frans en Tineke de Jong telen Feijoa in Nieuw-Zeeland

Het bedrijf Southern Belle Orchard teelt de Feijoa sinds begin jaren '80 van de vorige eeuw. In 2003 hebben de Nederlandse emigranten Frans en Tineke de Jong deze boomgaard gekocht en uitgegroeid tot een bloeiend bedrijf. Vorig jaar zijn ook zoon Talbert en zijn partner Emily in de zaak gekomen en zij delen de passie voor deze vrucht met de exotische en aromatische smaak. Overigens telen ze naast de Feijoa ook nog paprika's en pepers in de kas.



In Nieuw-Zeeland is het Feijoa-seizoen in volle gang. Het seizoen loopt van medio maart tot juni. Er is een grote binnenlandse vraag naar dit fruit en ook de internationale belangstelling neemt toe vanuit Japan, VS en Europa. De Feijoa is afkomstig uit de koele subtropische en tropische hooglanden van Zuid-Amerika en werd rond 1920 in Nieuw-Zeeland geïntroduceerd. Het gunstige klimaat heeft deze vrucht tot een van de populairste Nieuw-Zeelandse AGF-producten gemaakt.



In eerste instantie werd deze vrucht alleen door particulieren geteeld, maar door kruising en onderzoek de laatste vijftig jaar zijn er grotere en zoetere variëteiten ontwikkeld. Vanaf dat moment zijn er er ook commerciële boomgaarden gekomen en is de Feijoa in heel Nieuw-Zeeland beschikbaar gekomen.




"De ei-vorm en groene kleur maken de Feijoa nog niet bijzonder, maar als je hem in tweeën snijdt zij je een klavervormige gelei. Zodra de Feijoa rijp (een beetje zacht) is, kan hij als een kiwi worden gegeten door het vruchtvlees eruit te scheppen", zegt Frans. Op de website www.feijoa.org.nz zijn veel recepten te vinden voor desserts, jam en sauzen. Een favoriet is de Feijoa-smoothie.



De familie De Jong heeft het tot een missie verheven om de wereld op de hoogte te brengen van de Feijoa en om ook de exportmarkten verder te ontwikkelen. De komende jaren zullen dan ook in het teken staan van het ontwikkelen van gezamenlijke marketingstrategieën, eventueel in samenwerking met Australische telers. Uitgangspunt blijft om de kwaliteitscontroles te handhaven bij een stijgende productie.



Voor meer informatie:
Frans de Jong
Southern Belle Orchard
Tel: +64 7 888 6412
Email: sobelor@gmail.com
www.southernbelleorchard.com/

New Zealand Feijoa Growers

www.feijoa.org.nz/feijoafeijoa.wordpress.com/facts/

Publicatiedatum: