Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vietnam verwacht groente- en fruitexport van €86,8 miljoen in 2014

Vietnamese groente- en fruitexporteurs zullen naar verwachting dit jaar €86,8 miljoen verdienen. In 2013 werd een bedrag van €75,3 miljoen gerapporteerd, aldus de Groente- en Fruitassociatie van Vietnam (Vinafruit). In het eerste kwartaal van dit jaar bereikte de waarde van Vietnams groente- en fruitexport €156 miljoen: een stijging van 32,2% vergeleken met vorig jaar.

De belangrijkste exportproducten in de onderzochte periode waren dragonfruit, banaan, mango, longan, lychee, sterappel, ramboetan en grapefruit, zei de associatie, eraan toevoegend dat bestellingen van traditionele markten -zoals Rusland, Japan, Oekraïne en Wit-Rusland- flink zijn toegenomen. De top-5-importeurs van Vietnamese groenten en fruit zijn China, Japan, de Verenigde Staten, Thailand en Maleisië. China is de grootste consument en is goed voor ongeveer 35% van de totale waarde. In 2013 kocht China Vietnamese groenten en fruit ter waarde van €218,5 miljoen: een jaarlijkse toename van meer dan 38,7%. Marktanalisten voorspellen dat deze groeitrend zal doorzetten in 2014.

Volgens Vinafruit steeg de export van dragonfruit in 2013 over de hele wereld aanzienlijk. Deze trend wordt voorspeld aan te houden in 2014. Vietnam exporteerde 1300 ton dragonfruit naar de VS, meer dan 1000 ton naar Japan en 300 ton naar de Republiek Korea. Sinds eind maart dit jaar wordt er ook dragonfruit geëxporteerd vanuit Nieuw-Zeeland, de Republiek Korea en China's Taiwanese markten. Een andere marktverschuiving: China, Singapore en de Republiek Korea hebben hun import van Vietnamese bananen plotseling verhoogd. Momenteel koopt China dagelijks rond de 20-30 ton bananen, terwijl Japan tussen de 15 en 20 ton nodig heeft.

Hoewel de prijzen van bananen die verhandeld worden op boerderijen zijn verdubbeld, zijn ze schaars. Le Si Cong, directeur van Laba Da Lat Company (het bedrijf dat de Laba-banaan teelt in de provincie Lam Dong) zei dat dit bedrijf sinds eind 2013 niet tegemoet kon komen aan de Japanse marktvraag van 10-20 ton per dag. Naast Japan hebben ook het Verenigd Koninkrijk, Rusland en Oekraïne belangstelling getoond in Laba-bananen.

Vietnam produceert momenteel ongeveer 1,4 miljoen ton bananen per jaar en het teeltgebied vertegenwoordigt ongeveer 19 procent van het totale oppervlak dat is gewijd aan de fruitteelt. Dat maakt de banaan een van de belangrijkste exportproducten. De markt wordt echter wel gehinderd door een gebrek aan coördinatie in de voorraadketen en aan consistentie in zakelijke transacties met een groot aantal kleine telers, verspreid over een breed gebied. Dat voert de aankoop- en transportkosten op, aldus Vinafruit.

De gemiddelde opbrengst van de groente- en fruitexport van Vietnam is de afgelopen vier jaar jaarlijks met meer dan 30% toegenomen. De concurrentie blijft zwak en veel speciale en fruitexport lijdt onder kwaliteitsgebreken. Deze producten keren vaak terug wegens bacteriële infecties en andere besmettingen.

Vietnams bewaartechnologie moet nog voldoen aan de internationale eisen: relatief weinig Vietnamese producten hebben een licentie om de topklassemarkten (inclusief de Japanse markt) binnen te dringen. Deskundigen zeggen dat de situatie beheersbaar is en dat die kan worden herzien als het land meer en de juiste aandacht besteedt aan investeringen in de verwerking en het na-de-oogstbehoud.

Daarnaast moeten, om de concurrentiepositie van Vietnamese producten te verhogen, productiemethoden zoals VietGAP en GlobalGAP universeel worden toegepast door aandeelhouders in de sector. Nguyen Van Do, directeur van de Vietnamese Academie voor Landbouwwetenschappen, zei dat Vietnam veel potentieel heeft voor de groente- en fruitexport. Het exportvolume is goed voor slechts 10% van het totale productievolume en vertegenwoordigt slechts 0,1% van de totale wereldhandel.

Source: livetradingnews.com
Publicatiedatum: