Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Turkije: vorst treft 's werelds grootste abrikozenleverancier Malatya

De zuidoostelijke Turkse provincie Malatya, 's werelds grootste leverancier van abrikozen, heeft dit jaar zware oogstverliezen geleden door de vorst die het gebied onlangs heeft getroffen. Verschillende regio's van Turkije ervoeren vorst in de laatste week van maart, na hoger dan verwachte temperaturen en droogte in de maanden januari en februari. Hierdoor gingen fruitbomen vroeg bloeien, wat hen gevoeliger voor vorst maakte.

De abrikozenbomen in Malatya zijn ook ernstig beïnvloed door de vorst en lokale producenten verwachten dit jaar een daling van 80 procent in de abrikozenproductie. Dit zou het ergste verlies in de geschiedenis van Malatya's abrikozenproductie zijn. Marktdeskundigen voorspellen dat de prijs van abrikozen die zijn getroffen door de vorst, dit jaar zal toenemen met ten minste 100 procent.

Turkije is de grootste producent van abrikozen ter wereld en produceert jaarlijks 795.000 ton (cijfer uit 2012). Maar liefst 95 procent van de Turkse gedroogde abrikozenproductie is gevestigd in Malatya en tussen de 65-80 procent van de wereldwijde gedroogde abrikozen zou naar schatting uit Malatya komen.

De voorzitter van de Turkse Unie van Agrarische Kamers, Şemsi Bayraktar, zei vorige week dat landen zoals China en Rusland waarschijnlijk Turkije zullen vervangen als 's werelds grootste abrikozenexporteurs na de Turkse vorst van dit jaar.

De abrikozenproductie steeg de laatste jaren in economische waarde in Malatya. De provincie verwachtte de oogst van dit jaar te verhogen met 40.000 ton, vergeleken met vorig jaar, maar de recente vorst kan dit tegenhouden.

Lokale producenten eisen nu overheidssubsidies voor hun verliezen. Bayraktar zei dat 30.000 producenten uit Malatya hun verzekeringsmaatschappijen hebben aangeschreven om een compensatie voor hun verliezen te claimen.

Het grootste regionale agrarische productiviteitsproject in Turkije, het zuidoostelijk Anatolië Project, zal naar verwachting de verse en gedroogde abrikozenproductie van Malatya stimuleren. Deskundigen waarschuwen echter dat producenten beter geïnformeerd moeten zijn over natuurlijke gevaren zoals vorst.

Source: cihan.com.tr
Publicatiedatum: