Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Streekprodukt raakt door kunstgreep van streek

Merijntje kijkt deze keer eens kritisch naar de term "streekproduct" en heeft daar zijn eigenwijze mening over. Een streekproduct moet uniek zijn en dus alleen in de streek voorkomen en worden gevonden. Hij denkt dan aan de reclame uiting dat iets pas echt een streekproduct is als het een unieke beleving oproept.

Merijntje geeft de aanbieders van streekproducten in zoverre gelijk dat het product daadwerkelijk in de streek is gegroeid. Met de nodige fantasie zou je dan kunnen zeggen dat een asperge uit Bergen op Zoom gewoon een andere asperge is dan een asperge die in Drenthe of in het Rheinland is geoogst.

Er is echter een tijd geweest dat Bergen op Zoom uniek was om de aspergeteelt. De grond daar is heel apart in ons land, gelegen op de Brabantse Wal. Zanderig en destijds van nature mager van kwaliteit maar wel met stip geschikt voor de teelt van de asperge. Bergse asperges waren vermaard en gewild en zelf Venlo een ander befaamd aspergecentrum moest dat met enige tegenzin erkennen.

De situatie is veranderd want asperges worden vrijwel door het gehele land geteeld waar de grond dat toelaat en de exclusiviteit van het Bergse witte goud is daarbij aan het verblikken en verbleken. Daarom is Merijntje van mening dat de streekprodukten van streek zijn. Hij zou kunnen zeggen dat het een gemene streek is om "ons" product elders te kopiƫren.

Niet al te lang getreurd echter want de asperge die rondom Bergen op Zoom wordt geteeld is nog steeds heel erg lekker. Merijntje bewondert de teler die het zo mooi kan zeggen en hem laat weten dat de zilte wind van de Oosterschelde die over de Brabantse Wal waait de aspergevelden met een lichte zilte smaak bevrucht. Dat is dan volgens hem met de ogen dicht en alle smaak papillen op scherp ook goed te proeven. Dat maakt de Brabantse Wal asperge blijvend uniek en daar kan geen andere asperge uit ons land ook maar aan tippen. Hij zegt het en dat doet hij met droge ogen en zonder enig zichtbaar spoor van overdrijving of twijfel.

Opmerkelijker nog is de teler die niet bij naam wil worden genoemd beweert dat de asperges van zijn veld de erotiek en de lustgevoelens bij de consument sterk doen toenemen. Hij is volgens Merijntje een wijs man want hij zegt "het doet er niet toe of het werkt zolang de mensen het maar geloven"

Toch wil Merijntje wel enkele kritische kanttekeningen plaatsen bij het idee van puur natuur. Dat de mens zaait, plant en daarna oogst, dat is natuur. De natuur een handje helpen wordt gemeengoed en de asperge forceren tot vroege groei door toepassing van folie op de aspergebedden, ondergrondse verwarming of teelt in de kas zijn maatregelen die het unieke van een product van de koude grond uithollen.

Bekijk en beluister het praatje van Merijntje:




Door: Rinus van Wezel

Publicatiedatum: