Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Minder en kleinere appelen uit Brazilië

Door het hete weer tijdens het teeltseizoen zijn de Braziliaanse appelen dit jaar kleiner. Dit heeft er, samen met een sterke binnenlandse vraag, voor gezorgd dat er dit jaar minder export uit Brazilië is. "Het is een uitdagend appelseizoen geweest", zei Pierre Nicolas Peres van Fraiburgo SC. "We hebben in Brazilië dit jaar minder fruit." Hij wees op de aanhoudende hoge temperaturen als een van de redenen voor een lagere productiviteit. Watertekorten zorgden ook voor kleinere maten en verkortten de oogstperiode. Deze factoren resulteerden in minder en kleiner fruit, wat een groot deel van de oogst dit jaar ongeschikt maakt voor de export.

"We kunnen geen fruit exporteren dat niet de juiste rijpheid heeft", zei Peres. "Dus we hebben momenteel niet veel fruit voor de export." Hoewel de appelexport uit Brazilië vorig jaar de 95.000 ton bereikte, raamde Peres dat de export van dit jaar waarschijnlijk zal eindigen op 40 procent daarvan. Hoewel hij hoopt op een verhoogde productie volgend jaar, merkte hij ook op dat een groter areaal de komende paar jaar onwaarschijnlijk is. De productiviteit werd de laatste drie jaar ook beïnvloed door hagel- en vorstschade en gecombineerd met een sterke binnenlandse vraag zal de exportmarkt waarschijnlijk geen grote toename van Braziliaanse appelen tegemoet zien.

"Er is elk jaar sprake van ongeveer een miljoen nieuwe consumenten en ook het consumenteninkomen stijgt elk jaar. Dus er zijn steeds meer consumenten, die tevens meer kopen", zei Peres. "Dus zelfs als we meer produceren, is er een markt om te verkopen wat we telen." Wegens de breedte van de teeltregio's krijgen Braziliaanse appelboomgaarden minder zonlicht per seizoen dan boomgaarden in Europa, wat resulteert in kleiner fruit dat niet voldoet aan de exportnormen. Maar er is wel een markt voor dat kleinere fruit in Brazilië.

"We moeten het hele jaar door leveren aan supermarkten hier", zei Peres. "Er is ook een goede markt voor kinderen, waar we onze kleinere maten kunnen verkopen. Dus er is toch een enorme markt voor kleinere appelen."

Voor meer informatie:
Pierre Nicolas Pérès (Brazilië)
Tel: +55 (49) 3256-3211
Gsm: +55 (49) 8801-2703
Skype: pierre-pomagri
Publicatiedatum: