Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vorst en regen treffen Zuid-Amerikaanse druivenproductie

De vorst deze winter en ongunstige regenval hebben complicaties veroorzaakt voor tafeldruiventelers in heel Zuid-Amerika. Deze complicaties leidden tot een productiedaling in meerdere landen op het continent. "Het was een gecompliceerd seizoen voor Latijns-Amerikaanse druiven", zei Jacques Joubert van Sudfruit. "De vroege druiven in Argentinië waren een complete ramp vanwege de late vorst." De last van het slechte weer kwam toen de vroege soorten rijp waren, wat de productie van deze druiven terugbracht tot 50 procent. De regen beïnvloedde latere soorten.



"Het probleem was dat we in januari en februari meer regen hadden dan in de laatste twee jaar samen", zei Jobert. "Dus samen met de vorstschade was er ook regenschade aan de druiven." Kwaliteitsproblemen plaagden het fruit dat werd verscheept naar Europese markten, wat resulteerde in meer schadeclaims dan in voorgaande jaren. Chili werd op dezelfde wijze getroffen.

"Chileense telers werden beïnvloed door dezelfde vorst en regen als Argentijnse telers", vertelde Joubert. "Zij hadden productieverliezen van tussen de 40 en 50 procent, gelijk aan Argentinië." De volumedaling was slecht voor telers, omdat de hogere prijzen die samengaan met minder volume, niet hoog genoeg waren om de productieverliezen te compenseren. Met exportprijzen van slechts ongeveer 15 tot 20 procent hoger dan normaal, is de prijsstijging niet voldoende om het seizoen te redden. Bij wijze van tegenstelling: Braziliaanse telers genoten een seizoen zonder de problemen die andere Zuid-Amerikaanse landen troffen.

"Braziliaanse telers kenden geen vorstprobleem omdat ze in een tropische zone zitten", legde Joubert uit. "Dus ze hadden normale fruitvolumes." Dit is het derde jaar op rij dat Argentijnse telers te maken hadden met een slecht jaar op de export-markt. De ervaringen van voorgaande seizoenen leidden ertoe dat veel telers de verse exportmarkt verlieten om zich te richten op de verse en rozijnenmarkt in het eigen land. De extra stroom van nieuwe spelers op de binnenlandse markt zorgde ervoor dat de prijzen in het binnenland daalden. Door kwaliteitsproblemen konden de druiven niet voor de export worden bestemd en telers die hun product op de thuismarkt probeerden te verkopen, werden geconfronteerd met lage prijzen. Voor diegenen die dit jaar wel fruit naar Europa verzonden, was de timing van het seizoen ook laat.

"We verschepen onze druiven normaal vanaf de laatste week van december, maar tegen de derde week van januari had ik nog steeds niets verscheept", zei Joubert. "Dus dit jaar gaat het langer duren voor Argentijnse druiven weer van de markt af zijn."

Voor meer informatie:
Jacques Joubert
Argentinië
Tel + 54 264 421 8802/ 432 3321
Gsm + 54 9 264 411 2565
E-mail: jacques@sudfruit.com
http://myskype.info/jacques.joubert

Sudfruit Limited
UK
Tel: +44 1342 893 338
sudfruit@sudfruit.com
Publicatiedatum: