Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Global Berry Congress

De strijd tegen verlies en verspilling in keten zachtfruit

Tholen - Duurzaamheid is een belangrijk en breed thema, ook binnen de AGF. Afval en verspilling zijn twee onderwerpen binnen dit thema. Tijdens het Global Berry Congress in Amsterdam vertelden Jonathan Sutton van Marks & Spencer, Leon Terry verbonden aan Cranfield University, Dominique Steiger van Bayer CropScience en Paul Moody van It's Fresh over verschillende manieren om de afvalberg te verkleinen en verspilling tegen te gaan.


Jonathan Sutton (M&S): "We willen in 2015 de meest duurzame retailer zijn."

Duurzame winkelketen

M&S werkt op verschillende terreinen aan duurzaamheid. De winkelketen heeft zichzelf tot doel gesteld om in 2015 de meest duurzame retailer te zijn. Om dat doel te bereiken, wordt gezocht naar manieren om de winkels, maar ook de keten achter de winkels duurzaam te maken. Jonathan Sutton noemde enkele uitdagingen die M&S heeft aangepakt: energiebesparing, overstappen op duurzame energie en het verminderen van afval. Dat laatste gebeurt op twee manieren. Enerzijds wordt gezocht naar innovaties om de houdbaarheid van de producten te verlengen. Anderzijds worden bedorven producten gebruikt om energie op te wekken. Ten slotte investeert M&S ook in seizoensverlenging van de Britse markt, waardoor het aantal 'food miles' vermindert.


Leon Terry: "Er is meer onderzoek nodig naar waar en wanneer afval in de keten ontstaat."

Innoveren om afval te verminderen

Leon Terry, verbonden aan Cranfield University, wijst op een zwakke plek van de bestaande onderzoeken naar afval. Er worden maar weinig echt nieuwe conclusies getrokken. Volgens Terry moet er meer onderzoek gedaan worden naar waar en wanneer er afval ontstaat in de keten, omdat het probleem dan bij de kern kan worden aangepakt. De kale cijfers over de afvalberg zeggen niet zo veel. Veel innovaties hebben het doel om de productie te verhogen. Dat moet anders. Om het echte afvalprobleem aan te pakken, moeten innovaties gezocht worden, specifiek voor dit probleem.


Paul Moody (It's Fresh) en Dominique Steiger (Bayer Cropscienc) over voorkomen van afval aan het begin en einde van de keten.

Houdbaarheid verlengen
Paul Moody, It's Fresh, en Dominique Steiger van Bayer Cropscience bespraken twee technieken waarmee voorkomen kan worden dat zachtfruit sneller verrot of beschimmeld. It's Fresh heeft een techniek ontwikkeld waarmee ethyleen geabsorbeerd wordt door een matje onderin de zachtfruit bakjes. Door deze techniek wordt het rijpingsproces van fruit vertraagd. De uitdaging voor de sector ligt in de laatste kilometer die het product aflegt; van de supermarkt tot bij de consument thuis. Tijdens dit laatste traject is nog een flinke slag te slaan. Om dit beeld kracht bij te zetten, vertelde Paul Moody dat dagelijks 32% van het verkochte zachtfruit wordt weggegooid.


Deelnemers aan sessie 4 tijdens het Global Berry Congress: Jonathan Sutton (M&S), Leon Terry (Cranfield University), Paul Moody (It's Fresh), Dominique Steiger (Bayer CropScience) en gastheer Chris White (Eurofruit).

En waar Paul Moody zich focuste op het einde van de keten, zoomde Dominique Steiger in op de teler en de gewassen in het veld. Een deel van de oogst gaat als nog verloren door 'slapende ziekteverwekkers' die op het fruit aanwezig zijn. Om deze uitval te verkleinen heeft Bayer CropScience een gewasbeschermingsmiddel ontwikkeld; Luna. Dit middel bestrijdt de pathogenen al in een vroeg stadium, waardoor de houdbaarheid van de vruchten verlengd wordt en de uitval verminderd. Een groter deel van de oogst wordt daardoor geconsumeerd en de afvalberg wordt kleiner.