Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Willem Koole: "Lage consumptie en veel concurrentie"

Moeizaam seizoen voor Spaanse sinaasappelen

Tholen - Er wordt gesproken over het slechtste Spaans citrusseizoen in jaren. Volgens importeur Willem Koole van Frukar is de oorzaak vooral te zoeken in de warme winter in heel Europa, die heeft geleid tot een lagere consumptie. "Koud weer stimuleert altijd de citrusconsumptie. De prijzen zijn slecht te noemen, alhoewel de prijs van de citroenen met een gemiddelde prijs van 11/12 euro voor 15 kg ook weer niet heel slecht is. Voor mandarijnen is het een 'normaal' seizoen met een gemiddelde prijs van 9/10 euro (10 kilo) voor de betere merken."



"Wel zijn de sinaasappelen dit jaar goedkoper dan andere jaren, al moet ik zeggen dat voor de betere merken nog steeds 'aardig' geld wordt gemaakt met prijzen van ongeveer 10 euro per 15 kilo", zegt de importeur. "Natuurlijk is dit allemaal niet genoeg als je de kosten - transport, kistje, inpakken, uitsorteren - terugrekent voor de teler of leverancier. Het Navelina-seizoen was met veel kleine maten moeilijk en het Navel Lane Late-seizoen is met goede maten ook nog steeds niet goed te noemen. Wie weet komt dit nog later dit seizoen?"

Concurrentie
"Er is ook veel concurrentie uit Egypte, Turkije en Marokko dit jaar. Normaal exporteren deze landen veel naar Rusland, maar door de crisis en spanningen in dit land hebben deze landen minder daarheen kunnen verladen, waardoor er dus meer naar Europa kwam en komt", zegt Willem. Op de vraag of dit seizoen consequenties zal hebben voor de citrusproducenten volgend jaar, antwoordt de importeur: "Ik denk dat er zeker wel wat leveranciers gaan afvallen in Spanje en ik ben bang dat de consumptie niet zal verbeteren. De huidige generatie haalt liever hun vitamines snel en makkelijk uit een potje, dan dat ze thuis een sinaasappel zullen persen of schillen."



Wel valt er volgens de importeur een meerprijs te halen uit een sterk merk: "Mijn mening is nog steeds dat je met sterke merken en een goede continue kwaliteit de helft al gewonnen hebt. Daar willen de klanten ook zeker wel iets meer voor betalen, want ze weten dat het al jaren goed is en dat wekt vertrouwen."

Frukar biedt momenteel het volgende citruspakket aan. Voor wat betreft sinaasappelen Navel Lane Late (tot en met juni), Salustiana's (tot mei) en Valencia Late (tot en met juni/juli). Daarnaast levert de importeur nog twee weken Primofiori-citroenen, tot en met juni de Verna-variëteit en vanaf week 20/21 citroenen uit Argentinië en Bolivia. Qua mandarijnen heeft de importeur nog twee weken Fortuna, tot en met mei Ortanique en vanaf week 17 Satsuma's uit Argentinië en Peru in het pakket.



"Over twee weken beginnen we met het steenfruit uit Italië en Spanje en bieden we de komende drie/vier weken nog volop meloenen uit Costa Rica en Panama. Kortom, voor al het fruit jaarrond moet je bij Frukar zijn", besluit de importeur.

Voor meer informatie:
Frukar
Handelscentrum ZHZ 61
2991 LD Barendrecht
Tel.: (0180) 65 48 58
Fax: (0180) 65 45 35
www.frukar.nl