Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Limoenprijzen VS stuk hoger dan in EU

Orkanen en citrusvergroening (Huanglongbing - HLB) hebben een tekort aan Mexicaanse limoenen veroorzaakt. De voorraad limoenen tijdens april en mei zal kleiner zijn dan voorgaande jaren. Er zal een normaal niveau aan Braziliaanse limoenen worden geëxporteerd, maar een "vertraagd" seizoen van Mexicaanse limoenen zal betekenen: lagere volumes naar de Europese markt met mogelijk hogere prijzen.

In september 2013 reduceerden orkanen in Mexico de bloei op limoenplantages. In Mexico zijn er drie hoofdregio's waar de limoenen worden geproduceerd: Colima, Michoacán en Vera Cruz. Al deze regio's werden getroffen door orkanen en bovendien werd de limoenoogst beïnvloed door de citrusvergroeningsziekte: een van de ergste citrusziekten die volledige vergeling van het blad, voortijdige ontbladering, verval van de zijwortels en uiteindelijk de dood van de hele plant veroorzaakt.


Deze twee factoren vertegenwoordigden een verlies van 50% in de normale oogstniveaus van Mexico. Uiteraard zijn door reductie van de helft van de export de huidige prijzen voor Mexicaanse limoenen toegenomen. "Er is een geweldige prijssituatie voor limoenen in de Verenigde Staten", zei Andreas Schindler van Don Limon. Hij vertelde dat de prijzen een aantal weken bleven staan op $60 (€43,50) per doos van 20 kilogram, en dat de prijs toen naar $90 (€65,26) per doos sprong. Volgens Schindler lijkt het er niet op dat de prijzen snel zullen dalen.

Met zulke hoge prijzen op de Amerikaanse markt, hebben de meeste Mexicaanse producenten alle beschikbare limoenen geoogst, zelfs die niet helemaal rijp voor de export waren. "We schatten dat meer dan 70% van het beschikbare fruit 60er, 63er en 70er (in dozen van 4,5 kg) is. Deze worden niet geprefereerd op de Europese markten en daarom zullen er geen limoenen in Europa arriveren in april en waarschijnlijk zelfs niet in mei 2014."

In deze situatie zijn Braziliaanse telers/exporteurs bereid het volume voor de export te verhogen, maar door de vraag van Europese markten verhogen ze ook de prijzen voor grondstoffen. De interactie van deze factoren zou een stabiele markt vertegenwoordigen voor limoenen in april en mei. Uiteraard, als de vraag in Europa verbetert, zal de trend zijn: hogere prijzen voor limoenen aan het begin van de Europese zomer.

Voor meer informatie:
Don Limon
E-mail: don-limon@don-limon.de
www.don-limon.de
Publicatiedatum: