Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Voorzichtige banken voorkomen snelle expansie Amerikaans kasareaal

Eerder vertelde Dirk Biemans van Inter op Groentennieuws over de groeikansen voor de Amerikaanse glasgroenteteelt. Vandaag gaat hij dieper in op de rol die de banken hierin spelen. Waarom kunnen de Amerikaanse telers wel investeren, terwijl de collega's in Nederland een van de moeilijkste periodes in de geschiedenis van Nederlandse tuinbouw doormaken?

Lees het eerste deel van het interview hier.

"De groei van het productiegebied in de Verenigde Staten is gematigder dan in Nederland en we hebben nog een grote [lokale] markt beschikbaar," verklaart Biemans. "Daarnaast zijn de banken voorzichtiger geworden met geld beschikbaar stellen aan glastuinders. Dit voorkomt een snelle groei van het productie-areaal."



Wat betreft de productiekosten hebben Biemans en andere Amerikaanse telers ook minder problemen dan hun voormalige collega's in Nederland. Intergrow maakt gebruik van aardgas en biomassa voor verwarming en de prijzen voor deze grondstoffen zijn vrij stabiel.

"We verwarmen onze kassen met een biomassa-installatie, die stabiel geprijsde houtsnippers verbrandt. In de toekomst zijn we van plan om 80% van onze behoefte aan elektriciteit voor ons groeilicht te kopen van het net, aangevuld met 20% van onze eigen elektriciteit uit een WKK. De elektriciteitskosten van het New Yorkse elektriciteitsnet zijn alleszins redelijk."

Bij Intergrow worden vleestomaten (Rebelski, De Ruiter) en trostomaten geteeld (Endeauvour van Rijk Zwaan en Merlice van De Ruiter). Die zijn volgens Biemans gewild onder de lokale consumenten. Plannen voor de teelt van snacktomaten zijn er niet - al denken ze soms wel na over de mogelijkheden. In de Verenigde Staten zijn de mogelijkheden voor kasgroenten veel groter dan 25 jaar geleden gedacht werd. "Toen waren er vooral tomaten uit de open teelt beschikbaar. Niemand had kunnen voorspellen wat voor gevolgen de kassen zouden krijgen voor de markt."



Als gevolg van de slechte situatie in Nederland toonde een aantal Nederlandse telers interesse in andere kasgewassen zoals aardbeien. Kan dit in de Verenigde Staten ook gebeuren? "Er zijn weinig tot geen tuinders in de VS, die aardbeien op substraat telen in Venlo-kassen. Het wordt pas interessant als je de productie kan leveren voor een prijs die vergelijkbaar is met open teelt en de folie-kasproductie uit Florida. Maar laten we eens zien wat de toekomst ons zal brengen."


Meer informatie:
Publicatiedatum: