Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Dirk Biemans, Intergrow Greenhouses

Wanneer is de Amerikaanse kasgroentemarkt verzadigd?

In de afgelopen 20 jaar heeft de ontwikkeling van hightech kasteelt in Noord-Amerika een gestage groei doorgemaakt. Sinds eind jaren negentig werden de eerste grootschalige substraatteeltlocaties gebouwd in verschillende staten en provincies in de VS en Canada.

Het grootste deel van de glastuinders in Noord-Amerika is tegenwoordig gevestigd in gebieden in British Columbia, Ontario, Arizona, Texas en Californië. De belangrijkste glastuinders hebben een uitgebreid netwerk opgezet van contracttelers en dochterondernemingen, aangevuld met activiteiten in Mexico voor jaarronde productie.

Maar wanneer is de markt verzadigd? Dirk Biemans van Intergrow Greenhouses in New York zegt dat het nu nog goed gaat. "Consumenten zijn bereid meer te betalen voor kasproducten dan voor onbeschermde teelt en ook de lokale productie kan worden gezien als een toegevoegde waarde voor de consument. Ondanks het feit dat er meer telers in de sector zijn bijgekomen in de afgelopen tien jaar, is er nog ruimte voor een gematigde groei in de markt voor lokaal geteelde producten."




Samen met 3 andere glastuinders uit België en Nederland was Biemans een van de oprichters van Intergrow Greenhouses. In 1998 bouwde de groep de eerste 6 hectare kas in Fillmore, New York en al snel werd de operatie uitgebreid met nog eens 12 hectare in Albion, New York.

De plannen voor hun investering bleken zo goed te werken dat ze de Albion kas al spoedig uitbreidden met nog eens 7,5 hectare. "We zijn nog steeds een van de weinige glastuinders in het noordoosten van de Verenigde Staten en we hebben een goed klantenbestand gevonden onder plaatselijke winkeliers om onze productie op de markt te krijgen."


De bouw in 2011

"De groei van het productiegebied in de Verenigde Staten is gematigder dan in Nederland en we hebben nog steeds een grote lokale markt beschikbaar," zegt Biemans. "Bovendien zijn banken voorzichtiger geworden in het geld beschikbaar maken voor glastuinders en dit voorkomt een snelle explosie van het productie-areaal."

Morgen gaat Biemans in op de verschillen tussen de Amerikaanse en Nederlandse situatie in de glastuinbouw.
Publicatiedatum: