Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
wel veel investeringen en stijging aantal werknemers

Krimp voor Belgische aardappelverwerkte industrie in 2013

De Belgische aardappelverwerkende industrie blijft in 2013 achter t.o.v. het jaar voordien, maar investeringen en stijging aantal werknemers duiden op een herneming van de groei in 2014. De lagere opbrengst van de aardappeloogst 2012-2013 ten gevolge van moeilijke groei- en oogstomstandigheden in België en andere Europese landen heeft ook gewogen op de productiecijfers van de Belgische aardappelverwerkende industrie. Lagere opbrengst en de vertraging van beschikbaarheid van vroege aardappelen door een uitzonderlijk koude lente van 2013 (op 31 maart 2013 kon men nog sneeuw ruimen!) zorgde voor aardappelprijzen op de vrije markt met recordhoogtes tijdens de lente en zomer van 2013.

Als gevolg van dit gekrompen en duur aanbod aan aardappelen kenden de cijfers van de Belgische aardappelverwerkende industrie in 2013 voor het eerst tijdens de laatste decennia geen stijging, maar een daling met een 105.000 ton t.o.v. het jaar voordien (-2,9 %). Opvallend daarbij is het feit dat het aandeel van diepvriesfrieten desondanks nog toeneemt (+1,3 %). De daling doet zich voor in de productiecijfers van gekoelde friet (-2,2 %) en andere aardappelproducten (-2,2 %).

Daarentegen stellen we een belangrijke stijging van het investeringsbedrag vast (van € 71.000.000 naar € 112.000.000 (meteen het hoogste investeringsbedrag voor de sector van het laatste decennium), terwijl ook de tewerkstelling licht is toegenomen (van 3.321 naar 3.377 werknemers), wat wijst op een groei in capaciteit van de bedrijven.

Het seizoen 2013-2014 kende een start met opvallend dure grondstofprijzen op de vrije markt, mede als gevolg van de aankondigde oogstproblemen in Centraal- en Oost-Europa. Het toegenomen aandeel van de contractteelt enerzijds en het uitblijven van de verwachte export naar het oosten (o.a. Rusland) leidde echter tot een daling van de prijs, wat een aanzet bleek tot een stijging van productie en export in de 2de helft van 2013.
Publicatiedatum: