Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tomatenextract verbetert bloedcirculatie

Nederlandse tomaten lenen zich mogelijk voor het innovatieve Fruitflow, een extract met natuurlijke bestanddelen van tomaten. Het product levert een wetenschappelijke onderbouwde bijdrage aan een gezondere doorbloeding, zo betoogde Bernd Mussler, innovation project manager van DSM Nutritional Products.

Fruitflow heeft een goedgekeurde gezondheidsclaim en is er in twee vormen: als vloeibaar product en in poedervorm. "Het product heeft in principe drie doelstellingen: gezondheidsstimulering, optimalisatie van de immuniteit en prestatiebevordering. Het product wordt nu onder licentie gevoerd. We hebben zo'n twee tot tweeënhalf jaar nodig gehad om het product op de markt te brengen", zegt Mussler.

Vooral het gezondheidsbevorderende element is belangrijk, stelt Mussler. Het product kan bloedstolsels voorkomen en daarmee vermindert het risico op hartaanvallen en beroertes. "Nu nog nemen mensen vaak aspirines om de bloedcirculatie op gang te houden, in de Verenigde Staten zijn dat er dagelijks vijftig miljoen. Maar uit een analyse van recentelijke studies blijkt juist dat het preventieve gebruik van aspirines averechts werkt. De voordelen van aspirine wegen niet op tegen het verhoogde risico van interne bloedingen."

Het volledig natuurlijke middel is goedgekeurd door de European Food Safety Authority (EFSA). De claim die op Fruitflow rust is betrekkelijk uniek, omdat deze niet is gebaseerd op slechts één stof, maar op een extract dat een mengsel bevat van drie actieve componenten. Het is voor zover Mussler nu kan overzien de eerste keer in de geschiedenis dat een dergelijke claim is gehonoreerd. De drie componenten bestaan zelf ook uit een groep stoffen. Het gaat kortom, zegt Mussler, om een bijzonder natuurlijk extract.

Volgens DSM wordt Fruitflow tot dusver positief ontvangen. Het publiek waardeert de vloeibare siroopvariant naar verhouding minder, vandaar dat het belangrijk is om Fruitflow ook aan te bieden in een poedersubstantie. Mussler geeft aan dat DSM ervoor openstaat om het product in de komende jaren te vervaardigen met behulp van reststromen uit de Nederlandse tomatenteelt, mits de kwaliteit van het product gewaarborgd blijft. Bovendien doet Mussler een open uitnodiging aan de Nederlandse tuinbouwsector om DSM te benaderen met interessante proposities.


Bron: Kenniscentrum Plantstoffen
Publicatiedatum: