Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Asperges als wapen in de strijd tegen kanker

Veel mensen zijn dol op asperges. Iets wat ook tot uiting komt in de naamgeving: 'koningin der groente,', het 'witte goud', 'parels van het land' 'points d' Amour'… Maar asperges zijn niet alleen lekker, ze zijn ook supergezond. Zo zou het eten van asperges een positieve invloed hebben op (het voorkomen van) kanker. Freelance journaliste Ank van Lier ging op zoek naar verhalen uit de praktijk, want hoewel de wetenschap nog niet massaal warmloopt voor deze stelling, liegen de praktijkervaringen er niet om.

Asperges zijn bijzonder voedzaam. Zo zit de 'koningin van de groente' boordevol vitaminen en mineralen. Ook hebben asperges onder meer een gunstige invloed op het stressmechanisme, helpen ze bij slaapproblemen, werken ze celverjongend, versterken ze de immuniteit, helpen ze bij darmverstopping en trage darmwerking, werken ze ontzurend en stimuleren ze de nierwerking.

Bovendien zouden asperges een kankerwerende werking hebben. De verantwoordelijke stof is het enzym glutathion, een uiterst krachtige antioxidant die voor het immuunsysteem van de mens een wezenlijke ondersteuning is. Toch loopt de reguliere wetenschap nog niet echt warm voor het idee dat het eten van asperges een positieve invloed heeft op (het voorkomen van) kanker. Er worden dan ook weinig onderzoeken gedaan naar het mogelijk positieve verband.

Maar er zijn uitzonderingen. Zo sluit de Amerikaanse natuurgeneeskundige en voedingsspecialiste Cathy Wong haar ogen niet voor de positieve eigenschappen van asperges. Ze geeft aan dat asperges een positieve invloed hebben op het cholesterolgehalte, een hoge bloeddruk, diabetes, verstopping, leverziektes, nierstenen en urineweginfecties. Daarbij noemt ze de positieve rol die asperges zouden spelen bij de bestrijding van kanker. Dit in tegenstelling tot veel andere artsen, die het idee eenvoudig wegwuiven.

Succesvolle ervaringen
Hoewel de reguliere wetenschap weinig wil weten van de positieve relatie tussen asperges en kanker, zijn er inmiddels veel succesvolle praktijkervaringen opgedaan: mensen bij wie de kanker is ingeperkt of zelfs geheel is verdwenen door het eten van asperges. Coos van Lier (63) uit Maasbree is zo'n voorbeeld. In 2010 kreeg hij te horen dat er een tumor zat in zijn rechternier. In maart 2011 werd hij geopereerd, waarbij de rechternier en de bijnier werden verwijderd. Ook in zijn linkernier bleek een tumor te zitten, maar die was op dat moment te klein om weg te halen.

Meteen na de operatie begon Coos met het eten van asperges: 's morgens en 's avonds twee ons. Hij kookt de asperges en drinkt het water op. "Of het me niet tegen gaat staan? Nee hoor, ik ben een echte aspergeliefhebber!"

Gaandeweg veranderde de tumor in zijn linkernier in een cyste. Deze kan nog groeien, maar is tot nu toe rustig gebleven. "Ik kan niets bewijzen, maar ik denk dat de asperges wel een positieve bijdrage hebben geleverd."

Coos moet nog elk half jaar op controle komen. Tot nu toe is de uitslag iedere keer goed. Hij heeft verschillende keren tegen zijn dokter gezegd dat hij asperges eet, maar de dokter vindt er niets van. "Hij zegt: 'Doe maar.'" Zo lang er in de linkernier nog een cyste zit, blijft Coos in ieder geval asperges eten. "Ik heb niets te verliezen!"

Heilzame stoffen
Ook Bert Jenniskens (64) heeft positieve ervaringen met het eten van asperges. Na jaren van kleine ongemakken werd bij hem in november 2010 prostaatkanker geconstateerd. Zijn PSA-waarde - PSA staat voor Prostaat Specifiek Antigeen, een eiwit dat in de prostaat wordt gemaakt - was erg hoog. Er werd nader onderzoek gedaan en de uroloog in het VieCuri Medisch Centrum in Venlo wilde direct opereren. "Hier schrok ik echter van en daarom heb ik een second opinion aangevraagd bij het Academisch Ziekenhuis Maastricht."

De doktoren gaven Bert andere medicijnen en op advies van kennissen begon hij drie tot vier keer per week asperges te eten. Rauw, gekookt en in de soep. Na een half jaar ging de PSA-waarde omlaag en in 2013 was de waarde gedaald tot een minimum. Inmiddels ervaart Bert nog maar weinig ongemakken. "Ik kan niet anders constateren dan dat het eten van asperges wel degelijk invloed heeft gehad; blijkbaar zitten er heilzame stoffen in asperges. Ik kan dan ook iedere kankerpatiënt aanraden om asperges te eten."

Onderzoek nodig
Simon aan den Boom (73) uit Neer werd in 1994 geopereerd aan kwaadaardige blaaspoliepen. De dokter gaf destijds aan dat de kans groot was dat ze weer terug zouden komen. En dat gebeurde; in 1998 waren de poliepen terug van weggeweest. Ze werden opnieuw operatief verwijderd. Ditmaal begon Simon echter met het eten van asperges. "Ik heb de doktoren in het ziekenhuis niets verteld; ze geloven het toch niet. De huisarts gaf wel aan dat asperges een rol zouden kunnen spelen in het tegengaan van kanker. Volgens hem zou daar eigenlijk onderzoek naar moeten komen."

Maar een bevestiging of niet, sinds 1998 eet Simon regelmatig asperges. In het seizoen elke dag en buiten het seizoen twee of drie keer in de week. Sindsdien zijn de poliepen niet meer teruggekomen. "Ik weet niet of het daaraan ligt, maar ik wil niets riskeren. Ik blijf er daarom mee doorgaan. Gezondheid is toch het allerbelangrijkste!"

Superproduct
Ook Paul Dols (75) uit Oirsbeek heeft bijna dagelijks asperges op het menu staan. Begin 2013 werd bij hem blaaskanker geconstateerd. De tumor werd operatief verwijderd, maar een operatie alleen was niet voldoende. Paul moest ook worden bestraald. Uiteindelijk kreeg hij in het Academisch Ziekenhuis Maastricht 33 bestralingen.

Toen Paul hoorde dat hij kanker had, is hij 'halsoverkop' asperges gaan eten. Hij probeert zoveel mogelijk verse asperges te eten, buiten het seizoen aangevuld met asperges uit een potje. Ook neemt hij op advies van vrienden bijna dagelijks aspergepoeder, dat wordt gemaakt van de resten van asperges. "Ze kunnen mij midden in de nacht wakker maken voor asperges. Ik vind het heerlijk!"

Na verschillende onderzoeken hoorde Paul een maand of twee geleden van de uroloog dat de resultaten goed waren. "Ze kunnen niets meer zien. Over een half jaar moet ik terugkomen."

In hoeverre dit alles aan het eten van asperges kan worden opgehangen, vindt Paul moeilijk te zeggen. Wel weet hij dat het samen met de bestralingen goed heeft gewerkt. "Ik had in eerste instantie het idee dat het de verkeerde kant op zou gaan met mij. Maar het is wonderwel goed gegaan. Welke stoffen in asperges precies goed zijn, weet ik niet. Maar ik weet wel dat de groente stoffen bevat die het kanker lastig maakt. Het is een superproduct!"

Aspergekuur
Theo Broekmans (66) uit Beringe heeft de ziekte van Waldenström, een zeldzame en kwaadaardige aandoening met een ongecontroleerde groei van witte bloedcellen. De ziekte werd in augustus 2012 ontdekt, waarna Theo acht chemokuren kreeg. Daarna, in maart 2013, begon hij met een aspergekuur, waarbij hij iedere dag twee ons asperges eet. In het seizoen eet Theo de asperges vers, het liefst op traditionele wijze klaargemaakt. Buiten het seizoen haalt hij ze uit de diepvries of uit een potje. Ook vermaalt hij de asperges in de blender tot vloeistof. Momenteel is de beenmergziekte 'in control'; het hemoglobinegehalte (Hb) in het bloed blijft - in tegenstelling tot een tijdje terug - keurig op niveau. Zelf heeft Theo het gevoel dat dit te maken heeft met de aspergekuur. "Hoewel ik natuurlijk niets kan bewijzen, denk ik dat het de winst is van het aspergeverhaal. Na de chemokuur was het Hb-gehalte beter. Maar vanaf het moment dat ik asperges eet, is de waarde weer helemaal op orde." Theo kaartte de positieve resultaten ook aan bij zijn arts, maar die ging er volgens hem niet op door. "Hij kon zich er niets bij voorstellen."

Hoewel de ziekte onder de oppervlakte aanwezig blijft en altijd weer de kop kan opsteken, voelt Theo zich goed. "Ik ben wel iets eerder moe, maar kan voor 95% normaal functioneren. Ik heb nauwelijks beperkingen." Hij is blij dat zijn Hb-gehalte al een jaar op niveau is. Het was voor hem in ieder geval voldoende basis om door te gaan met het eten van asperges. "Af en toe wel met mijn ogen dicht, maar ik heb het er graag voor over!"

Asperges en gezondheid in Museum De Locht
Ook Museum De Locht, in het Noord-Limburgse Melderslo, wil aandacht besteden aan een mogelijke positieve invloed van asperges op kanker. In het museum zijn het Streekmuseum, het Asperge-, het Champignon- en het Glastuinbouwpaviljoen ondergebracht. Jos Boots, voorzitter van de Aspergecommissie, denkt aan een touchscreen waar naast allerlei feitelijke gegevens, ook informatie is te vinden over de positieve effecten van asperges op de gezondheid.

Dit artikel is geschreven door Ank van Lier, freelance journalist/tekstschrijver. Voor meer informatie:
www.dropsbv.nl

Publicatiedatum: