Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Radio 2 viste uit hoe voorverpakte sla gewassen wordt

"Je ziet meer en meer voorverpakt voedsel in de winkels. Lekker makkelijk, dat wel. Maar is het ook zo gezond? Kant en klaar gewassen sla bijvoorbeeld.
Ze zeggen dat voorverpakte sla uit de supermarkt altijd behandeld is met chloor. Is dat waar?"

Dat vroeg de Belgische radio 2 zich af en ze zochten het uit. Het antwoord?

"Neen! Dat is niet waar. Maak je geen zorgen: als je in België een zakje sla koopt, dan zal er geen chloor inzitten. Bij ons wordt sla gespoeld met drinkwater, en daar is er genoeg van in België. De bedrijven kunnen hun spoelwater verschillende keren verversen en zo blijven er geen microben achter.

Maar in het buitenland gebruiken ze soms wél chloor: in Spanje bijvoorbeeld. Ze moeten in het zuiden nu eenmaal zuiniger omspringen met hun water. Daarom is het daar toegelaten om het te ontsmetten met chloor. En in Amerika willen ze zelfs alleen maar sla die gespoeld is met chloorwater- ze vinden de bacteriën op de sla daar gevaarlijker dan het chemische chloorresidu.

Maar bij ons en ook in Nederland komt er dus geen chloor aan te pas, de sla wordt industrieel gewassen met hetzelfde leidingwater als bij jou thuis.

Na het spoelen gaat de sla wel in zakjes van een speciale plasticfolie die 'ademt', dus waar nog lucht door kan. En in de zakjes wordt de zuurstof beperkt zodat de sla minder snel gaat rotten. Maar van chloor bij ons dus geen spoor."

Met de toevloed aan voorverpakt voedsel in de winkels wou 'Inspecteur Decaluwé' op Radio 2 weten wat er waar is van de roddel dat voorverpakte sla behandeld is met chloorwater. Dat blijkt niet te kloppen voor de sla uit ons land omdat hier voldoende leidingwater is om de sla schoon te spoelen. In een land als Spanje, waar men zuiniger moet omspringen met water, is het wel toegelaten om het spoelwater te ontsmetten met chloor.


Luister het fragment hier terug.
Publicatiedatum: