Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Verslag rassenproef aardappelen biologische teelt 2013:

Nieuwe biologische aardappelrassen dienen zich aan

Rassenkeuze blijft het belangrijkste wapen tegen aardappelplaag in de biologische teelt. De voorbije jaren diende zich een eerste generatie resistente rassen aan. In 2013 kreeg Inagro opnieuw een aantal nieuwe plaagresistente rassen aangeboden voor de rassenproef biologische teelt.

Het proefjaar 2013 kende een koude en trage start. Vanaf juni konden de aardappelen vlot doorgroeien. De plaagdruk bleef tot op het einde van het seizoen laag en was hierdoor niet echt een selectiecriterium.

Het standaardras Agria (polyvalent) bevestigt in deze omstandigheden met zowel een goede opbrengst als een goede culinaire kwaliteit voor zowel consumptie als friet. Anderzijds wijst de plaagaantasting die werd waargenomen in de tweede helft van augustus ons op zijn gevoeligheid voor plaag.



Voor deze proef werden niet minder dan 10 rassen aangemeld met een zeer goede plaagresistentie. Dit wijst op een sterke ontwikkeling in de veredeling. Sarpo Mira, Bionica en Toluca zijn reeds langer bekend en bevestigen hun eigenschappen proef.

Enkele nieuwe rassen combineren een goede plaagresistentie met een hoog opbrengstvermogen en goede culinaire kwaliteiten. Alouette lijkt een polyvalente rode aardappel. Bellanova scoorde goed als tafelaardappel. De potenties van Carolus liggen mogelijk eerder in de industrie. Connect, de nummers CMK en de nummers VOS hebben mogelijk onvoldoende culinaire kwaliteit.

Biogold blijft een vaste waarde, maar blijft opnieuw achter in opbrengst als gevolg van de droogte in juli. Frieslander was de vroegste aardappel, maar moet zich tot dit segment beperken.

Richill en Vitabella kregen eerder in Nederlands onderzoek positieve kritieken. In deze proef konden we de plaagresistentie onvoldoende inschatten. Richill biedt mogelijk perspectief als tafelaardappel. Vitabella viel tegen qua opbrengst en bleek erg gevoelig voor lakschurft.

Ballerina, El Mundo, VDZ 03-94 en Lady Anna zijn rassen die eerder gevoelig zijn voor plaag, maar misschien toch iets kunnen betekenen voor de biologische teelt dankzij hun vroegheid. Dit vraagt om bevestiging. Ballerina, El Mundo en VDZ 03-94 zijn tafelaardappelen. Lady Anna leent zich zowel als tafelaardappel, als voor friet Voor Obama, Miss Bianca en Miss Malina, ELZ 04-42, KWS 04-416, Leire en Solist zien wij op basis van deze proefresultaten geen doorbraak in de biologische teelt.

Klik hier voor het volledige verslag.

Bron: CCBT
Publicatiedatum: