Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Romain Cools, Belgapom: "Komende maanden meer prijsdruk"

Rusland zegt nog steeds 'nee' tegen aardappel- en pootgoedsector

Tholen - Al waren de verwachtingen positief, de deuren naar Rusland zijn voor de aardappel- en pootgoedsector nog steeds gesloten. De Russen zeggen nog steeds 'nee' tegen deze producten uit Europa. Volgens Romain Cools van Belgapom is de situatie zorgelijk en zit er nog steeds geen schot in de zaak. "Rusland is hard op zoek naar pootgoed, maar voor verse aardappelen hebben ze ons niet persé nodig. Voor consumptie-aardappelen hebben ze alternatieven zoals Pakistan en Egypte en openen daar de grenzen voor. Bij de invoer van consumptieaardappelen uit Egypte is het wel een heel vreemd verhaal. Daar schijnen de Russen tevreden te zijn met een controle door de Egyptische autoriteiten bij vertrek, terwijl ze voor de invoer van pootaardappelen uit de EU geen genoegen blijken te nemen met een audit van het controlesysteem in elke betrokken EU-lidstaat en een controle per lot door de nationaal bevoegde autoriteiten bij vertrek."


Politiek dossier
"Rusland is niet alleen gesloten voor de aardappel- en pootgoedsector, maar nu komt ook Europees varkensvlees er niet meer in", vervolgt Romain. En zie, ook hier hebben de Russen met Amerikaans varkensvlees een alternatief gevonden. Eén en ander lijkt steeds meer naar een 'politiek dossier' te neigen". Hij verwacht dat de aardappelprijzen de komende maanden onder druk komen te staan. "Zowel de prijzen op de fysieke markten als de termijnmarkt zijn al gedaald en dit gaat waarschijnlijk verder in een dalende lijn. Mocht er alsnog meer export komen uit een onverwachte hoek, dan kan dit een keerpunt inhouden, al mogen we niet uit het oog verliezen dat de consumptie van verse aardappelen de voorbije maanden in bijna alle EU-landen met 5 tot 10 % gedaald is."

Voor meer informatie:
Romain Cools
Belgapom
T +32 (0)9 339 12 49
www.belgapom.be