Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Genoom ontdek dat pepers 'heet' maakt

Een groep internationale onderzoekers heeft het genoom ontdekt dat pepers 'heet' maakt. Pepers zijn internationaal de meest geteelde specerij. Het onderzoek beantwoordde waar de 'hete' smaak van pepers vandaan komt, maar ook rijpings- en resistentiemechanismen. Daarnaast onthult het onderzoek ook belangrijke informatie om de teelt, voedingswaarde en medicinale eigenschappen te verbeteren.

De jaarlijkse productie is tijdens de laatste twee decennia verveertigvoudigd tot meer dan 14,4 miljard dollar (ongeveer 10,5 miljard euro). "Het peper genoom is een van de grootste genomen die in kaart gebracht zijn," vertelt Allen van Deynze, directeur van het UC DAvis' Seed Biotechnology Centre en coauteur van het onderzoek. "De kwaliteit van dit samengestelde genoom en de uitgebreide genetische kaart van pepers maakt de genen en genomen direct beschikbaar voor de genetica."

De onderzoekers stelden het genoom vast van een gedomesticeerde peper uit Morelos, Mexico. De soort, bekend als Criolo de Morelos 334, staat bekend om haar ziekteresistentie. Deze soort is vaker onderzocht en wordt veel gebruikt in de peperteelt. Daarnaast werden ook de gedomesticeerde soorten Perennial en Dempsey en de gerelateerde Habanero pepersoorten (Capsicum chinense).


Klik hier om het volledige artikel te lezen (Engels)

Publicatiedatum: