Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Veerle Van der Sypt: "In de toekomst China als eindbestemming"

Binnenkort proefrit Belgische AGF per spoor naar Kazachstan

Tholen - Fresh Trade Belgium, de Belgische beroepsfederatie voor AGF-invoerders, -uitvoerders en -groothandelaren, heeft voor het nieuwe jaar diverse zaken op de planning staan. Veerle Van der Sypt, secretaris van de federatie geeft ons een update over de laatste projecten. "We zijn bezig met verschillende dossiers zoals Rusland, Transpharma Express, MVO en Innovatie. Naar Rusland toe hebben we nu een opstekertje, een vooruitgang rond de MRL's. De AGF-export verliep vrij moeizaam door de verschillen in wetgeving en het uitkijken was naar harmonisatie bij cruciale stoffen. Er zijn sinds december weer risico's op overschrijdingen weggewerkt. Dus dat is positief voor onze AGF-handel."



Transpharma Express
Eind 2011 concretiseerden de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij Antwerpen samen met de Belgische douane en het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen het initiatief om een transcontinentale goederenverbinding per spoor op te zetten tussen Antwerpen en Chongqing, China. Vrijwel onmiddellijk kwam vanuit de markt de vraag of er ook geconditioneerde goederen kunnen worden vervoerd. "Met dit project werken we als verse en verwerkte AGF-sector samen met de farmaceutische industrie. Vanuit Antwerpen worden de producten dan vervoerd via Rusland richting China als eindbestemming. De treinverbinding bestond dus al, maar nog niet voor geconditioneerd transport. We kunnen nu effectief producten gekoeld vervoeren door middel van aangepaste containers met temperatuurbeheersing. Eind januari zal hiervoor een testrun zijn op Kazachstan. Daarna kan pas worden besloten of de nieuwe transportverbinding ook echt door kan gaan. Er zijn enorm veel voorbereidingen voor getroffen en het project zit in een vergevorderd stadium. We kijken uit naar de testrun en de toekomstige mogelijkheden voor de AGF-sector. Bij de proefrit wordt uitgegaan van een 'worst-case-scenario' waarbij het de bedoeling is om zo veel mogelijk zaken uit te testen."

MVO en innovatie
Veerle vertelde al eerder over een MVO-project
waarmee FVPhouse voor de federaties Fresh Trade Belgium en Belgapom bezig is. Dit gebeurt in samenwerking met UNIZO, de organisatie voor de zelfstandige ondernemers en KMO's. "Hiermee zijn we actief bezig, het ontwerp van het sectorpaspoort duurzaamheid is afgerond en dat wordt bij drie bedrijven in praktijk gebracht in het eerste half jaar van 2014. Ook het project van de Innovatie-academie loopt voorspoedig. We willen weten hoe innovatief onze sector is. Op 3 februari wordt nog een seminar voorzien rond dit initiatief. Er zullen 15 bedrijven de kans geboden worden om een 'innovatieacademie' te volgen. Dit zijn uiteraard bedrijven die willen inzetten op innovatie."

Voor meer informatie:
Fresh Trade Belgium
Sint-Annaplein 3
9290 Berlare - Belgiƫ
Tel. +32 (0)9 339.12.52
Fax : +32 (0)9 339.12.51
www.freshtradebelgium.be