Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Leider stakingen opgepakt

Verlies fruitsector door Chileense havenstakingen loopt op

De Chileense fruitsector heeft de laatste weken meer dan 100 miljoen dollar verloren en nog is er geen einde gekomen aan de havenstakingen. De politie zorgde er vorige week voor dat exporteurs door konden werken met behulp van speciale eenheden. Volgens de Chileense fruittelersvereniging (Fedefruta) is de fruitsector in gevaar. Dit meldt FreshFruitPortal. De belangrijkste havens zijn nu al voor de derde week gesloten waardoor leveranciers op het laatste moment via andere wegen moeten verzenden. Ze kunnen hun producten nog wel versturen via de havens Valparaiso en Coquimbo, maar daar staan nu veel langere wachttijden voor. De president van Fedefruta geeft aan dat als de staking deze week nog aanhoudt, het nog een extra 70 miljoen dollar gaat kosten.



"Het is namelijk nog maar een kwestie van dagen dat de druiven- en appeloogst gaat beginnen, dit zijn de twee belangrijkste exportproducten. Daarnaast hebben we een aanzienlijke toename van de productie van blauwe bessen waardoor het vrijwel onmogelijk is om al de vruchten via de andere havens te verzenden. Druiven en appelen zijn goed voor ruim 60% van het geƫxporteerde fruitvolume van Chili in de afgelopen jaren. Er zijn meer dan 600.000 mensen actief in de fruitsector."

Leider stakingen opgepakt

Ondertussen zijn begin deze week 8 werknemers opgepakt die betrokken zijn bij de stakingen, met inbegrip van de leider Sergio Vargas van Port Workers Front. Zondag is een bijeenkomst gehouden van Chileense fruittelersvereniging in de Chileense fruitexporteursvereniging. Verschillende partijen zijn daar in dialoog gegaan, maar tot nu toe is er nog geen verandering van de situatie. Er wordt een beroep gedaan op havenbedrijven en de overheid om afspraken met de vakbonden te bereiken.
Publicatiedatum: