Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bas Rijk, Verhagen Dinteloord:

"Hoge verwachtingen op de aardappelmarkt komen er nog niet uit"

Tholen - De verwachtingen van het begin van het aardappelseizoen worden vooralsnog niet waargemaakt. "De prijsontwikkeling is niet zoals gehoopt en verwacht. De prijs varieert van 19 euro voor de mindere kwaliteit voor Oost-Europa tot 25 euro voor de topkwaliteit wasserijgeschikte aardappelen voor de Duitse markt", concludeert Bas Rijk van aardappelgroothandel Verhagen Dinteloord. Hij voorziet de komende weken echter geen grote verdere prijsdaling. "Telers met een goede kwaliteit hebben niet zoveel haast bij de verkoop. Maar normaliter komt er deze periode wat meer vraag naar aardappelen van Europese bestemmingen. Of dat voldoende is voor een stabilisering van de markt, moet blijken. De volumes nemen weliswaar toe, maar nog niet om de markt een wending te geven."



De aardappelhandelaar onderscheidt als oorzaken van de tegenvallende markt, nadrukkelijk de afzet richting export en industrie. "De industrie is door de hoge dekkingsgraad van de hoeveelheid ingekochte aardappelen een eind voorzien. Daarbij zijn er in de regio's waar het laatst is gerooid kwaliteitsproblemen, waardoor de industrie momenteel maar mondjesmaat koper is. Dat geeft druk op de prijs. Met name de gevoelige rassen, zoals de Agria's hebben in het zuidwesten van het land veel water te verduren gehad, zoals in de kop van Schouwen-Duiveland en Flakkee."



Op exportgebied zijn er weer andere oorzaken, meent de handelaar. "Vorig jaar zaten de tekorten in Engeland en dit jaar in Duitsland. Het blijkt dat we als Belgische en Nederlandse exporteurs toch moeite hebben om aan de Duitse wensen te kunnen voldoen. Duitsland vraagt meer fijnere maten, terwijl de vrije aardappelen hier toch vaak wat grover zijn. Ook de kwaliteitseisen van de Duitse afnemers zijn anders, waarbij we niet altijd helemaal aan de wensen kunnen voldoen. Daarbij blijft de vraag, die uit Oost-Europa verwacht werd vooralsnog uit. Veel landen hebben nog eigen producties en gaan geen dure aardappelen importeren."

Voor meer informatie:
Verhagen BV
Havenweg 47
4671 BT Dinteloord
Tel: 0167-526000
bas@verhagen-dinteloord.nl
www.verhagen-dinteloord.nl