Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
handel vooral in de regio, handel met EU van bescheiden omvang

China produceert helft van wereldwijde groenten en 30% van het fruit

China is niet alleen veruit het bevolkingsrijkste land ter wereld. Ook als het om de productie van verse groenten en fruit gaat, is China by far worlds number one. Van de geschatte (commerciële) productie van verse groenten in de wereld wordt de helft in China geoogst. Van alle fruit wordt bijna 30% in China geteeld. Van die enorme productie wordt maar een heel klein deel uitgevoerd. Van de productie van verse groenten van rond de 480 miljoen ton werd in werd in 2012 ca. 4,4 miljoen ton uitgevoerd. Dat is nog geen procent. Van de fruitproductie van rond de 220 miljoen ton werd in 2012 een kleine 3 miljoen ton in het buitenland afgezet. Dat is nog geen anderhalf procent. Toch staat China hoog op de lijst van exporteurs. Bij verse groenten staat China naar exportwaarde gezien op de vierde plaats en bij vers
fruit is China 's wereld 7e exporteur.



Vierde verse groentenexporteur en zesde bij vers fruit
De productie van zowel verse groenten als vers fruit neemt de laatste jaren gestaag toe. De export kwam aanvankelijk langzaam op gang maar sinds 2009 was er naar waarde gezien (dollars!) duidelijk sprake van een sterkere groei. De Chinese export in hoeveelheid gezien laat wel een meer gelijkmatige groei zien. De steeds "duurdere" Yuan is hiervoor een (belangrijk?) deel van de verklaring. De koers van de Yuan ten opzicht van de dollar en ook ten opzicht van de Euro is de afgelopen 5 jaar met zo'n meer dan 10 gestegen.

Handel vooral in de regio; handel met EU ( en Nederland) van bescheiden omvang
De Chinese export van verse groenten en vers fruit is grotendeels gericht op landen in de regio. Indonesië is de belangrijkste afnemer gevolgd door (in 2012) Vietnam, Thailand, Maleisië, Japan, Rusland, Hong Kong. De Filipijnen en Zuid Korea. De Verenigde Staten komen op plek 10. Achter Kazachstan en Brazilië, de Verenigde Arabische Emiraten was Nederland de 14e afnemer van Chinese verse groenten/fruit met volgens de Chinese exportstatistiek een exportwaarde van ruim 100 miljoen dollar. Het CBS registreerde in 2012 een import aan verse groenten/fruit uit China ter waarde van ca. 70 miljoen euro. De lijst met afnemers van verse groenten/fruit uit China is overigens enorm maar de EU-landen staan behalve Nederland niet hoog genoteerd. Naar Engeland werd volgens de Chinese exportstatistiek in 2012 voor een bedrag van 25 miljoen dollar uitgevoerd en naar Duitsland voor 12 miljoen en verder Spanje en Frankrijk elk 2 miljoen dollar. Volgens Eurostat werd er in 2012 voor een bedrag van 159 miljoen euro aan verse groenten/fruit uit China ingevoerd.



Veel export knoflook en appelen
Knoflook is het belangrijkste exportproduct. Knoflook is ook voor alle EU-landen samen het belangrijkste product dat uit China wordt ingevoerd maar de 45.000 ton die in 2012 naar de EU ging valt in het niet bij de 400.0000 die naar Indonesië werd uitgevoerd. Voor Nederland is knoflook na grapefruits het overigens het tweede product dat uit China wordt ingevoerd. De Chinese knoflookexport is overigens de laatste jaren niet gegroeid. Appelen is China's tweede exportproduct. Rusland is de belangrijkste afnemer van Chinese appelen. Chinese appelen gaan naast Rusland vooral ook weer naar landen in de regio en nauwelijks naar Europa.



Soft citrus is het derde exportproduct en uien is vierde op de lijst. De laatste jaren exporteert China jaarlijks 600 a 700.000 ton uien; piek in 2011 met 719.000 ton. Toen was er vooral een grote vraag van Chinese uien uit Rusland; meer dan 100.000 ton. Japan en Vietnam zijn gewoonlijk de grootste afnemers van Chinese uien. In de eerste helft van dit jaar was er een grote vraag uit Zuid Korea. Veder blijven Chinese uien ook vooral in de regio. Andere grote Chinese exportproducten zijn: peen, peren, kool, tomaten, koolrabi, grapefruit, sinaasappelen, druiven en broccoli. Opvallend is dat Nederland de belangrijkste afnemer is van Chinese grapefruits. In 2012 werd er in
totaal 124.000 ton grapefruits uitgevoerd waarvan 44.000 ton naar Nederland. Ongeveer evenveel ging naar Rusland.

Sterke groei import uit ZHR-landen Chili, Nieuw Zeeland, Peru, Zuid Afrika en Australië Thailand is de belangrijkste leverancier van China als het om verse groenten/fruit gaat. Vanuit Thailand worden vooral specifieke regioproducten als durian, longan en mangosteen ingevoerd. Het meest in het oogspringend is de opmars van Chileense producten op de Chinese markt. Vorig jaar werd er verse groenten/fruit voor een bedrag van 572 miljoen dollar uit Chili ingevoerd. In de eerste helft van dit jaar nam de import weer met 8% toe. Het gaat bij de import voor al om zoete kersen en druiven en verder ook pruimen, appelen en kiwi's. Uit Vietnam wordt vooral dragon fruit (pitahaya) ingevoerd. De Filipijnen is de leverancier van bananen. Overigens werd er in de eerste helft van dit jaar (volgens de Chinese importstatistiek) een derde minder bananen ingevoerd in China.



De Verenigde Staten zijn ook een belangrijke leverancier van verse groenten/fruit aan China. In 2012 ging het om een importwaarde van 317 miljoen dollar. In de eerste helft van dit jaar nam de import fors af; hoeveelheid -21% en waarde -16%. Druiven, sinaasappelen en zoete kersen zijn de belangrijkste producten die uit de Verenigde Staten worden ingevoerd. Dan volgen nog appelen, pruimen en citroenen.
Na de top-5 volgt er een gat en was in 212 Nieuw Zeeland de zesde op de lijst. Het gaat vrijwel uitsluitend om kiwi's. Dan volgen Peru (bijna alles druiven) en Zuid Afrika (druiven en sinaasappelen). Overall gezien is bananen het belangrijkste importproduct gevolgd door dragon fruit (pitahaya), watermeloenen, longan, durian, druiven en mangosteen.


Voor meer info:
Fruit&VegetableFacts
Jan Kees Boon
fruitvegfacts@gmail.com
www.fruit
Publicatiedatum: