Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

ABN AMRO ziet groeiende afzetmogelijkheden voor fritesindustrie

Er zijn groeiende afzetmogelijkheden voor de Nederlandse fritesindustrie. Op de langere termijn groeit de wereldwijde vraag naar aardappelproducten jaarlijks met 2,5%. Vooral in Azië en in Zuid-Amerika, maar ook in het Midden Oosten en Rusland neemt de vraag naar aardappelproducten momenteel toe. Dat stelt ABN AMRO in haar Sectorupdate - Aardappelverwerkende industrie.

De groei van fastfoodketens geeft in bovengenoemde gebieden een sterke positieve impuls aan de afzet van voorgebakken producten. Belangrijke groeimarkten in Azië zijn Japan, China, India, Thailand en Maleisië, terwijl Brazilië en Chili de belangrijkste groeimarkten in Zuid-Amerika zijn. In Europa en de Verenigde Staten vindt er geen marktgroei meer plaats. De toenemende bezorgdheid van de consument over obesitas heeft in West-Europa een drukkend effect op de afzet.

Op de Europese markt ondervindt de Nederlandse verwerkende industrie veel concurrentie van verwerkende bedrijven uit België, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Vooral in België is de productiecapaciteit de afgelopen jaren sterk uitgebreid, maar ook in andere Europese landen is de productiecapaciteit vergroot.

De internationale concurrentiepositie van de Nederlandse bedrijven is sterk door het grote innoverende vermogen, de goede kwaliteit van de beschikbare grondstoffen en de eindproducten en door de samenwerking in de keten. De concurrentiepositie wordt verzwakt door de grote volatiliteit van de grondstofprijzen, de hoge vrachtkosten en handelsbelemmeringen en importrestricties van enkele landen zoals Zuid-Afrika.

Klik hier voor de sectorupdate
Publicatiedatum: