Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

‘Groente wil niet gegeten worden’

Groenten en fruit worden vaak in één adem genoemd, maar het zou beter zijn om ze als aparte productcategorieën te beschouwen. Dit stelde prof. Jaap Seidell, hoogleraar Voeding en Gezondheid van VU Amsterdam tijdens het Nationaal Groentecongres "Broccoli voor beginners" op 12 september. Fruit is zoet en levert energie, terwijl groente als enige voedingsmiddel amper energie bevat en dus voor het lichaam geen beloning oplevert. 'In tegenstelling tot fruit willen groenten niet gegeten worden', aldus prof. Kees de Graaf, hoogleraar Sensoriek en Eetgedrag van Wageningen University.

Dit verklaart de schrikbarend lage inname van groente door peuters en kleuters. Slechts 1 op de 5 peuters (2-3 jaar) haalt de ondergrens van 50 gram groenten per dag. Bij de kleuters is het nog dramatischer: van de kinderen tussen 4 en 6 jaar haalt slechts 1 op de 200 de ondergrens van 100 gram groenten per dag. Astrid Postma-Smeets van het Voedingscentrum: 'Net als leren fietsen moeten jonge kinderen ook leren groente eten.' Tijdens het congres werd duidelijk dat de eerste levensjaren van het kind daarbij een "window of opportunity" vormen. Op heel jonge leeftijd wordt al de basis gelegd voor de gezondheid en het voedingspatroon op latere leeftijd. Bovendien is de behoefte aan voedingsstoffen hoog door de snelle groei en ontwikkeling van hersenen en andere organen. Dick van Waardenburg, kinderarts van Maastricht UMC: 'Een tekort aan voedingsstoffen in de eerste 4 levensjaren heeft enorm veel impact op de gezondheid op latere leeftijd. Bovendien: als kinderen op jonge leeftijd niet leren om groenten te eten, gaan ze het later meestal ook niet doen.'

Diverse strategieën om de groente-inname van kinderen te stimuleren, passeerden tijdens het congres de revue:
  • als allereerste hapje starten met groenten in plaats van met fruit
  • herhaald aanbieden: tot 10 keer proeven is nodig om te wennen
  • kinderen leren om van alles een paar hapjes te proeven
  • moestuinen en schooltuinen
Het congres werd georganiseerd door VoedingNu in samenwerking met het Platform Gezonde Voeding 0-4 jarigen (een initiatief van de Nederlandse Vereniging van Kindergeneeskunde samen met de VNFKD, TNO en het Voedingscentrum).


Bron: Nieuws voor dietisten
Publicatiedatum: