Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Prijsstijging van 245% in een jaar

Prijs uien in India door het dak

In India is sprake van een echte 'uiencrisis'. De prijs van uien is het afgelopen jaar ruim verdrievoudigd: met 245% gestegen. Voor de regering van India is dit nieuws waarvan de tranen in de ogen schieten. Sinds 1980 zijn er twee regeringen gesneuveld door een tekort aan uien of een scherpe prijsstijging ervan. De huidige regering probeert er daarom ook alles aan te doen om het tekort aan te vullen en heeft daarbij zelfs aartsvijand Pakistan ingeschakeld. Ui is nou eenmaal onmisbaar in de Indiase keuken en wordt zo'n beetje in ieder recept gebruikt. Zonder uien geen curry om maar eens iets te noemen. Bij curry hoort kip en daarvan weten we dat het hartstikke populair is en ook in prijs gaat stijgen.

Het uientekort wordt veroorzaakt door eerst een overvloed aan regen en vervolgens droogte, maar wordt ook toegeschreven aan de slechte infrastructuur, opslag en distributie van het land. De uiencrisis gaat zo ver dat vorige maand uienhandelaar Vijay Kumar Ahuja uit Delhi door collega's in elkaar is geslagen omdat hij zijn uien en aardappels met subsidies te goedkoop zou verkopen. De inflatie in India loopt mede door de snel stijgende voedselprijzen flink op. In augustus bedroeg de geldontwaarding 6,1%. Dat was vooral te danken aan een stijging van de voedselprijzen met 18,2%. India heeft een flink voedsel- en inflatieprobleem, die ook nog eens politieke implicaties kan hebben.
Publicatiedatum: