Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Wereldwijde aardbeienproductie stijgt gigantisch

Strawberry Congress afgetrapt in Antwerpen



Tholen - In het hartje van Antwerpen vond gisteren de aftrap plaats van het Strawberry Congress 2013. Bijna 300 deelnemers uit 24 landen nemen aan het driedaagse congres deel. Het programma bestaat naast twee congresdagen uit een excursiedag op vrijdag. De presentaties worden simultaan in het Frans en Spaans vertaald. Met een commercieel en teelttechnische sessies is er voor iedereen uit de aardbeienwereld wat wils.


Nigel Barlow

Na de opening van directeur Gasten Opdekamp van Veiling Hoogstraten kwam trendwatcher Nigel Barlow op het toneel. Op een interactieve wijze gaf hij een presentatie over creativiteit en innovatie in de toekomst. Door de zaal te laten raden naar zijn leeftijd, muziekvoorkeur en auto, liet hij de zaal zien buiten clichés en stereotypen ten denken.


De zaal werd aan het werk gezet

Philippe Appeltans van het VBT hield vervolgens een presentatie over de aardbeienproductiegebieden over de hele wereld. De wereldproductie bedraagt inmiddels. 4.308.179 ton en is tussen 1990 en 2010 met maar liefst 76% gegroeid. Met 1.310.000 ton is de VS de grootste producent, gevolgd door Turkije (302.000 ton), Spanje (281.000 ton), Egypte (2140.000 ton) en Mexico (229.000 ton).


Twee keer Philippe: Binard en Appeltans

Directeur Philippe Binard van Freshfel toonde vervolgens de meest opvallende handelsontwikkelingen. Hij liet zien dat Spanje de grootste aardbeienexporteur is met een volume dat in 2012 alweer 30% hoger lag (285.170 ton) dan in 2005. De Mexicaanse aardbeienexport is in deze vijf jaar met 58% gestegen tot 113.634 ton. De Nederlandse export pluste met 20.000 ton en de Belgische export met 5.000 ton.


Alle tijd om te netwerken met op de voorgrond Michael Aagaard van Nature's Berries en Ralph Bogers van CLTV Zundert

"Duitsland is de grootste aardbeienimporteur binnen de EU, Griekenland de grootste exporteur van de EU en Rusland de belangrijkste bestemming. De wereldwijde aardbeienimport wordt gedomineerd door de Verenigde Staten (18%), Canada (14%) en de EU-staten. De EU-landen nemen meer dan 50% van de wereldwijde import voor hun rekening, maar slechts 4% daarvan komt van buiten de EU", zo toonde de Freshel-directeur.


Daniel de Vogel (Plant Sciences) en Gerard van Loon van The Greenery met Australische relaties

"De gemiddelde prijs voor import en binnenlandse productie ligt op de 2,30 euro per kilo. Deze prijs neemt jaarlijks toe. De consumptie verschilt per land fors. Binnen de EU ligt de gemiddelde aardbeienconsumptie op 2,66 kg per huishouden. Voor de meeste lidstaten lijken groeimogelijkheden mogelijk", besloot Philippe.


Veilingonderonsje met Maarten de Moor, Dirk van den Plas en Jo Lambrecht

Morgen volgt op deze site een verslag van de presentaties van de ontwikkelingen per belangrijkste productiegebieden.

www.hoogstraten.eu/congress/home/