Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bas Rijk, Verhagen Dinteloord:

"Aardappelprijzen houden goed stand"

Tholen - Qua volumes is het nog aardig rustig op de aardappelmarkt, maar de prijzen houden goed stand. Dat zegt Bas Rijk van aardappelhandel Verhagen Dinteloord. "Ondanks het feit dat er wat meer aanbod op de markt komt, is de prijs de afgelopen weken slechts een paar cent gezakt. Voor export ligt de prijs van de aardappelen klaar in de zak rond de 28 en 30 euro en voor kleinverpakking liggen de prijzen op een vergelijkbaar niveau. Wel ligt het prijsniveau voor de industrie stuk lager. Dat is een hoop contractwerk en die jongens hoeven niet op de vrije markt te kopen."



"De prijzen zullen wellicht nog iets zakken de komende weken, maar ik verwacht een hele gezonde markt. Naarmate duidelijker wordt dat de oogst lager is, zal de verkoopbereidheid bij de boer lager zijn. De telers zitten in een ander pakket dan een aantal jaar geleden. Vorig jaar hebben de meeste telers goed geld gemaakt. De uien zijn duur en de boeren moeten niet om financiƫle redenen per se verkopen. Als de aflandperiode afloopt, sluit ik niet uit dat de prijs zelfs nog wat aan zal trekken."

Bas schat de oogst per hectare wel een procentje of tien lager dan vorig jaar en het langjarig gemiddelde. "April en mei waren te koud, juni was redelijk, juli was te warm en augustus te droog. Dat blijft niet zonder gevolgen", somt de handelaar op. "Er is wel een paar procent areaaluitbreiding geweest, maar per saldo zal de oogst toch zeker 5% lager zijn dan vorig seizoen. Het weer wordt steeds extremer. Vanwege half juni hebben we toch benedengemiddeld neerslag gehad en het spul moet ook nog een keer gerooid worden."



"De kwaliteit van de aardappelen is vooralsnog super, zoals eigenlijk altijd in een droog jaar. Bij een nat jaar zijn er toch meer problemen met Phytophthora en rot. Buiten het feit dat de kilo's tegenvallen, zien de aardappelen er nu prima uit", besluit Bas. "Door de drastische weersomstandigheden in Duitsland zijn met name de vastkokende tafelaardappelrassen behoorlijk in trek."

Voor meer informatie:
Verhagen BV
Havenweg 47
4671 BT Dinteloord
Tel: 0167-526000
bas@verhagen-dinteloord.nl
www.verhagen-dinteloord.nl