Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Peppelman Kleinfruit schakelt over op volledige huisverkoop

Tholen - Herman en Joke Peppelman telen al jaren blauwe bessen, kersen, frambozen, rode bessen, kruisbessen en zwarte bessen in Heelweg (omgeving Varsseveld). Na jarenlang tot volle tevredenheid aan de veiling te hebben geleverd, werd dit jaar de boeg omgegooid. Alle producten worden via huisverkoop verkocht, al dan niet verwerkt in jam, sap of saus. En dat bevalt Herman heel best. "Het scheelt een hoop werk. Ik ben zeventig jaar en we zijn rustig aan het afbouwen. We hoeven niet meer twee keer per week 's avonds naar de veiling. In het verleden moesten we altijd verpakken in 150 gram. Nu doen we het net zo makkelijk in 5 kilo."



De aanloop richting de schuurverkoop verloopt volgens Herman dit jaar goed. "Maar het is niet helemaal nieuw voor ons, want we deden al meer dan dertig jaar de thuisverkoop erbij." Van de veilingprijzen trekt de teler zich niets meer aan. "We maken gewoon onze eigen prijzen. We telen de laatste vijftien jaar van al het kleinfruit wat, maar blauwe bessen vormen de hoofdmoot. Gedeeltelijk verwerken we de bessen zelf, maar voor het merendeel laten we het verwerken."

De oogst van de blauwe bessen verloopt volgens Herman prima, maar wel heeft het bedrijf behoorlijke nachtvorstschade gehad. "Met name veel vroege soorten zijn bevroren, dus dat scheelt behoorlijk wat kilo's. We zijn gewoon later. Op het moment zijn de nachten te koud en rijpen de bessen niet meer door en staat de groei een beetje stil."

Opvolging heeft de teler niet, al heeft hij de liefde voor het kleinfruit wel aan zijn dochter overgedragen, want zij werkt op de onderzoekslocatie van PPO in Randwijk. "Maar ons bedrijf is ook te klein om opgevolgd te worden. Ik kan het ze ook niet aanraden in deze tijd, want dan moet je gaan uitbreiden en machinaal gaan oogsten en dat vergt een forse investering", besluit de teler. "Maar als we gezond blijven, gaan wij de komende jaren graag op deze manier met het bedrijf door."

Voor meer informatie:
Peppelman Kleinfruit
Twenteroute 5b
7055 BD Heelweg
Tel: 0315-241616
peppe80@hetnet.nl