Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Verandert Celina Zuid-Afrikaanse perenindustrie?

Er wordt hoogstens één keer per decennium een cultivar ontwikkeld die de sector, zoals wij die kennen, verandert. De nieuwe 'blozende' peer van Stargrow Fruit Marketing zou zo'n revolutionaire soort kunnen zijn. De Celina werd ontwikkeld in Scandinavië door Graminor en SLU Balsgård. De eerste oogst was in 2001 en in 2005 werd ze naar Zuid-Afrika gebracht. De peer wordt begin januari geoogst, ongeveer tegelijkertijd met de Williams Bon Chrétien. Celina zal het Zuid-Afrikaanse oogstseizoen openen en zal worden gevolgd door Rosemary, Flamingo, Cheeky en tenslotte Forelle.



De reeds beschikbare gekleurde peren die een gewicht hebben tussen de 160-250 gram en een diameter van 65 tot 75 mm, behalen een premiumplek op de markt. Een klein percentage van de oogst voldoet echter maar aan deze criteria. "De Celina kan een belangrijke rol gaan spelen in het Zuid-Afrikaanse perenexportprogramma," aldus Andries van der Westhuizen van Stargrow, "omdat ze aan vele voorwaarden voldoet."

Gunstige productiefactoren
- De oogsttijd die niet botst met andere soorten; een groot voordeel wat betreft arbeid en beperkingen van de infrastructuur.
- Uiterlijk en fruitgrootte: in experimentele boomgaarden is een gemiddeld gewicht van 202 gram gemeten en het is een aantrekkelijke rood-groene peer met een gelijkmatige, langwerpige-ovaal-peervormige vorm.
- Vruchtbaarheid: uit de experimentele boomgaarden is duidelijk gebleken dat deze bomen productief en vroegrijp zijn.
- Onderstamcompatibiliteit: Celina is compatibel met standaard peeronderstammen, zoals BP1 en BP3.
- Andere kwaliteiten, zoals een stevige stamhechting en het feit dat de blos niet vlak voor de oogst verdwijnt, zoals het geval is bij sommige bestaande cultivars.

Kobus van der Merwe van ARC Infruitec zei over dit ras: "Deze selectie heeft een uitstekende uitstraling, een goede textuur en een bovengemiddelde smaak. De Celina heeft nog een goede houdbaarheid na 20 weken op -0,5 °C en wordt dus aanbevolen voor zowel de binnenlandse als exportmarkt."

Op dit moment worden de bomen zo snel mogelijk verspreid. Er zouden 25.000 bomen beschikbaar moeten zijn voor commerciële aanplanting in 2014 en vanaf 2015 zouden de bomen vrij beschikbaar moeten zijn.

Voor meer informatie:
Andries van der Westhuizen
Stargrow Fruit Marketing
Tel: +27 21 880 1882
Mob: +27 82 873 3336
E-mail: andries@stargrow.co.za
www.stargro.co.za
Publicatiedatum: