Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Stichting Uienpool Flevoland beste betaler

Stichting Uienpool Flevoland betaalt het meest voor oogst 2012. Dat blijkt uit de jaarlijkse poolprijsvergelijking van Boerderij. Boerderij verzamelde de uitbetalingsprijzen en kosten in week 48, 8 en 18 en bepaalde vervolgens de gemiddelde netto uitbetalingsprijs van elke pool.
 
Stichting Uienpool Flevoland betaalde gemiddeld €12,96 per 100 kilo uien. Tweede hoogste uitbetaler is Flevo Onions, die €12,23 per 100 kilo betaalde. Als derde eindigde Van Meir met een gemiddelde uitbetalingsprijs van €11,97 per 100 kilo. Vierde werd PPA met €11,93 per 100 kilo, vijfde Wiskerke Onions met €11,84 per 100 kilo en zesde Allium Plus met €11,80 per 100 kilo.

Onderaan het klassement dit seizoen eindigde Agrifirm. Die scoorde een gemiddelde uitbetalingsprijs van €11,32 per 100 kilo. Veel Noord-Nederlandse uien zijn laat en onder moeilijke omstandigheden geoogst en moesten om bewaarproblemen te voorkomen vroeg in het seizoen worden afgezet. Hierdoor profiteerde het weinig van de prijsopleving later in het seizoen. Opvallend is dat de netto-uitbetaling geen grote verschillen laat zien tussen de nummers 3 tot en met 7 in het klassement.

Sowieso kan geconcludeerd worden dat in het uienpoolklassement 2012/13 de pools die relatief veel uien aan het eind van het seizoen verkochten én een goede kwaliteit product in de opslag hadden, als beste uit de bus kwamen. Zowel Stichting Uienpool Flevoland als Flevo Onions verkocht veel uien laat in het seizoen. De langbewaarders profiteerden van de prijsopleving later in het seizoen. Tot half februari schommelde de marktprijs tussen de 10 en 12 euro per 100 kilo, waarna het wegzakte naar 8 euro per 100 kilo half maart. Daarna klom de prijs op naar 16 euro per 100 kilo.

Bron: Boerderij.
 
Publicatiedatum: