Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Francesco Di Bari, Sapros

"Sinaasappelprijzen lagen soms wel 20-30% boven het niveau van het jaar ervoor"

De laatste restpartijen Italiaanse Tarocco zijn nu in de handel en het sinaasappelseizoen van dit jaar loopt ten einde. "We konden de felbegeerde Moro bloedsinaasappelen verhandelen tot eind januari/begin februari, waarna we verder gingen met Sanguinelli sinaasappelen. Tot kort voor Pasen konden we goede hoeveelheden Tarocco bloedsinaasappelen afzetten. Maar zoals bijna elk jaar merk je dat de vraag vanaf ongeveer half maart afneemt," zegt Franceso Di Bari, citrusspecialist en senior directeur van Sapros, gevestigd op de groothandelsmarkt in Karlsruhe.

Het handelsbedrijf betrekt het grootste deel van de bloedsinaasappelen rechtstreeks van de bron op Sicilië. Over het algemeen kan het bedrijf terugkijken op een bevredigend seizoen. "We hebben behoorlijk wat bloedsinaasappelen kunnen verkopen. Relatief gezien zijn de handsinaasappelen echter belangrijker. Vooral het ras Moro is geen volumeverkoper, maar een typisch gourmetartikel voor de horeca", zegt Di Bari.


Francesco Di Bari

Voor de handsinaasappelen verkoopt Sapros zowel consumptiesinaasappelen uit Italië als Egyptische Valencia perssinaasappelen. Di Bari: "In de eerste helft van het seizoen domineert het ras Navelina, gevolgd door Washington Navel. Dit laatste ras is nu ook uit productie genomen. Over het geheel genomen was de vraag gedurende het hele seizoen redelijk tevredenstellend, ook al lagen de prijzen soms wel 20-30% hoger dan het voorgaande jaar. Desondanks waren er vergelijkbare prijsstijgingen voor Spaans citrus."

Over het algemeen heeft de ervaren groothandelaar vertrouwen in de toekomst van de Italiaanse citrussector. "Hoewel er op Sicilië steeds meer exoten worden geteeld, geloof ik niet dat dit de citrusteelt daar in gevaar zal brengen. Italiaans citrus wordt nog steeds hoog gewaardeerd in de gespecialiseerde handel. Er zal waarschijnlijk geen grote groei meer zijn, maar de volumes zullen over het algemeen constant blijven."

Naderende start van het druiven- en steenfruitseizoen
Nu het Italiaanse citrusseizoen ten einde loopt, kijken we voorzichtig uit naar het aanstaande druiven- en steenfruitseizoen, vervolgt Di Bari. "De eerste Siciliaanse dadelpruimen van het vroege ras Vittoria verwachten we al binnen enkele weken, uiterlijk begin mei, snel gevolgd door de eerste vroege perziken en nectarines."

Voor meer informatie:
Francesco Di Bari
Sapros GmbH
Groothandelsmarkt Karlsruhe, Duitsland
Tel: +49 (0)721 627650
sales@sapros.de
www.sapros.de

Publicatiedatum: