Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Australische telers willen verbod fruitstickers

De International Fresh Produce Association A-NZ (IFPA A-NZ) ondersteunt een aanpak op nationaal niveau in Australië voor het verbieden van niet-composteerbare plastic Price Look-Up (PLU) stickers en wil dat composteerbare lijm wordt uitgezonderd van het voorgestelde verbod van de staat Zuid-Australië tegen 2025, zodat telers, verpakkers en retailers meer tijd hebben om goedgekeurde alternatieven in te faseren.

In haar commentaar op het door Zuid-Australië voorgestelde amendement voor 2024 en 2025 inzake de Single-Use and Other Plastic Products (Waste Avoidance) Act, schetst de IFPA A-NZ de belangrijkste uitdagingen voor de AGF-sector voorafgaand aan het PLU-verbod op 1 september 2025.

"Wij ondersteunen van harte de inspanningen om het gebruik van plastic afval in de AGF-sector te verminderen. Maar veranderingen mogen de voedselveiligheid niet in gevaar brengen en moeten op een kosteneffectieve en consistente manier worden ingevoerd, ondersteund door praktische en doeltreffende alternatieven", aldus directeur Ben Hoodless.

"We zijn ons bewust van de financiële gevolgen voor telers en handelaren in de huidige context. We maken ons zorgen dat er niet genoeg tijd is voor hen om de PLU-veranderingen door te voeren. Ook retailers zullen een uitdaging hebben in het beheren van groenten en fruit zonder goedgekeurde stickers."

"We zouden een benadering op nationaal vlak verkiezen in plaats van regelgeving per staat, want dit voegt voor telers onnodige complexiteit toe aan een al uitdagende toeleveringsketen. Dit verbod kan een extra barrière creëren voor wie levert aan Zuid-Australië."

Hoodless zegt dat PLU-stickers, die worden aangebracht op per stuk en per gewicht verkochte groenten en fruit, bestaan uit drie componenten: de sticker zelf, de inkt en de lijm. Stickers zijn doorgaans gemaakt van plastic en hechten aan ronde of ongelijke oppervlakken.

"PLU-stickers hebben veel voordelen. Ze zijn waterbestendig en kunnen transport, opslag en winkelomstandigheden doorstaan, ze zorgen ervoor dat de producten nauwkeurig worden geïdentificeerd en geprijsd, versnellen transacties bij de kassa en spelen een rol in het beheren van voedselveiligheid. Recentelijk zijn ze uitgebreid met barcodes die authenticatie, traceerbaarheid en productdifferentiatie toelaten."

Hoodless zegt dat er technologie in de maak is die PLU-alternatieven biedt, waarbij verschillende Australische bedrijven al composteerbare stickers produceren. Maar composteerbare lijm heeft wereldwijd tot nu toe een beperkte commerciële beschikbaarheid.

Opkomende alternatieven
"Er wordt ook aanzienlijk onderzoek gedaan naar alternatieven zoals plantaardige inkten, lasertatoeages en voedselveilige stempels, maar ook dit is nog in ontwikkeling", zegt hij. Onder de voorgestelde veranderingen zullen AS-gecertificeerde composteerbare plastic stickers (die binnen drie maanden afbreken), papieren stickers en laser- of soortgelijke technologie worden toegestaan.

"Voor de ketenpartners moeten de alternatieven kosteneffectief en schaalbaar zijn, met werkbare tijdframes om telers in staat te stellen bestellingen te plaatsen, te testen en te implementeren", aldus Ben Hoodless.

De visie van IFPA A-NZ is in lijn met die van grote retailers en The Australian Fresh Produce Alliance (AFPA), die 2028 als een haalbare deadline voorstelt.

Voor meer informatie:
Ben Hoodless
IFPA A-NZ
Tel: +61 408 114 971 (Australië)
www.freshproduce.com

Publicatiedatum: