Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Lastige afzet Marokkaanse blauwe bessen maakt plaats voor zomergewassen"

Het abrupte einde van de Marokkaanse blauwe bessenexport – voor de meeste exporteurs althans – luidt het begin in van de volgende fase van het Marokkaanse tuinbouwseizoen, namelijk die van zomerfruit en -groenten.

"Beschuldigingen van besmetting van zachtfruit hebben een zware klap toegebracht aan het Marokkaanse blauwe bessenseizoen, dat op zich al traag verliep. De exportvoorwaarden zijn te streng geworden, waardoor veel exporteurs de markt hebben moeten verlaten", beweert Mehdi Benchekroun, CEO van DMB & Co. "Het valt ook samen met het begin van het Spaanse blauwe bessenseizoen, dus het is tijd om over te gaan op andere gewassen."

De volgende fase is die van rotatiegewassen zoals watermeloenen, meloenen, zoete aardappelen en uien. "Ook in deze sector worden we niet gespaard van moeilijkheden, maar we blijven optimistisch", zegt Benchekroun.

"Bij de meloenen zal het seizoen gekenmerkt worden door teeltbeperkingen in enkele nieuwe regio's", legt Benchekroun uit. "In regio's waar geen beperkingen zijn, zoals Gharb en Loukkous, besluiten telers zelf om af te schalen vanwege zaadproblemen. Vorig jaar was de kwaliteit immers niet altijd optimaal en ook fytosanitaire problemen zorgden voor een abrupt einde van het seizoen."

"Van aardappelen en uien zien we een aanzienlijke toename van het areaal in de regio's Gharb/Loukkos, ten nadele van zachtfruit. Die omschakeling is gedreven door de goede winstgevendheid van vorig seizoen", voegt Benchekroun toe.

Recente regenval zou snel de beslissingen van telers over deze gewassen kunnen beïnvloeden, waardoor het areaal tegen juni nog toeneemt. "De recente regens hebben de waterreserves in de dammen hersteld en het grondwaterpeil in de regio doen stijgen", aldus Benchekroun.

De exporteur kondigt ook een uitbreiding van de activiteiten aan: "Dit seizoen hebben we een belangrijke stap gezet in het integreren van onze operaties. We zijn begonnen met het telen van onze eigen watermeloenen, meloenen en zoete aardappelen in de regio Ouarzazate, waar een gunstig klimaat heerst en er goede grondwaterreserves zijn. Bovendien hebben we ruime ervaring in de handel en een diepgaand begrip van de behoeften van de Europese markt."

"Hoewel we ons blijven concentreren op onze specialiteit, de export van blauwe bessen, gaan we nu ook onze eigen meloenen en zoete aardappelen afzetten, evenals kruiden, die allemaal biologisch gecertificeerd zijn", besluit Benchekroun.

Voor meer informatie:
Mehdi Benchekroun
DMB & CO
Tel: +212 661214337 (Marokko)
mehdi.benchekroun@dmb-co.com

Publicatiedatum: