Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

EU-rapport belicht impact landbouwakkoord met Marokko

Het rapport van 2023 van de Europese Unie benadrukte de voordelen van de landbouwovereenkomst met Marokko, vooral voor de zuidelijke provincies van het land. Dit rapport, opgesteld door zowel de Europese Commissie als de Europese Dienst voor Extern Optreden (EDEO), toonde aan dat de export vanuit deze provincies naar de EU aanzienlijk was toegenomen, van ongeveer 100.000 ton vóór de overeenkomst tot 203.000 ton in 2022. Deze publicatie volgde op een uitspraak van de Advocaat-Generaal bij het Hof van Justitie van de Europese Unie, die de claims van Polisario* verwierp en de geldigheid van de landbouwovereenkomst tussen Rabat en Brussel bevestigde.

De overeenkomst, een wijziging van Protocollen 1 en 4 van de Associatieovereenkomst tussen Marokko en de EU, die op 19 juli 2019 in werking trad, heeft consistent positieve beoordelingen gekregen voor haar impact op de zuidelijke provincies van Marokko.

Het rapport benadrukt ook de kwaliteit van het partnerschap tussen Marokko en de EU, met speciale aandacht voor de effectieve implementatie van de Landbouwovereenkomst, die mogelijk wordt gemaakt door sterke dialoog- en informatie-uitwisselingsmechanismen. Bovendien weerlegt het beschuldigingen van Algerije en separatistische entiteiten die de legaliteit van de Marokko-EU Overeenkomsten al voor het vijfde opeenvolgende jaar betwisten.

Bron: atalayar.com

* Polisario staat voor het Volksfront voor de Bevrijding van de Saguia el Hamra en Rio de Oro, een politieke organisatie en beweging die sinds de jaren 1970 streeft naar de onafhankelijkheid van de Westelijke Sahara, een gebied dat gedeeltelijk wordt gecontroleerd door Marokko. Polisario wordt erkend als de vertegenwoordiger van de Sahrawi-bevolking in het conflict over de Westelijke Sahara.

Publicatiedatum: