Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Víctor Fuster van Germans Fuster:

"Spaanse bloedsinaasappelen hebben een veelbelovende toekomst"

"Na een geweldige start, met prijzen zoals nooit tevoren, is de tweede helft van het Spaanse sinaasappelseizoen gewoon slecht geweest, en het eindigt zo mogelijk nog slechter", zegt Víctor Fuster van Germans Fuster, een handelsbedrijf uit Valencia. "Door de crisis in de Rode Zee moest Egypte veel citrus omleiden naar Europa en dat deed de prijzen voor het Spaanse fruit geen goed."

De gegevens van de Europese Unie onthullen dat in de maand januari, aan het begin van het tweede deel van het Spaanse seizoen, de import uit Egypte meer dan dubbel zo groot was als in dezelfde maand van 2023.

"Als handelaren geloven we in een vrije markt. Maar net als de telers eisen we dat alle producten die de EU binnenkomen dat doen onder dezelfde voorwaarden die hier aan ons worden gesteld. We weten dat het gelijktrekken van arbeidsvoorwaarden erg moeilijk is, maar er moeten wel spiegelclausules gelden met betrekking tot de gewasbescherming", zegt Víctor.

"Het beperken van de toegelaten actieve stoffen is op zich niet slecht, maar het is hypocriet van de EU als ze niet dezelfde eisen stelt aan het importproduct. We zouden dit niet moeten zien als een obstakel voor import, maar als een logische vereiste die ook positief kan zijn voor de teeltlanden en hun inwoners."

"Elke stof die in Europa verboden is omdat het schadelijk is voor het milieu, is net zo schadelijk in de rest van de wereld. Dus in dat opzicht zou Europa, dat groen wil zijn, die verandering niet alleen op het eigen grondgebied, maar ook in de rest van de wereld kunnen promoten. En het toepassen van de fytosanitaire eisen op importproduct zou een eerste stap kunnen zijn."

Geen felle concurrentie
Germans Fuster verkoopt alleen Spaans fruit tijdens het seizoen. Het werkt daarvoor met de beschermde geografische aanduiding IGP Cítricos Valencianos. "Dit keurmerk is erg belangrijk voor ons. Spaanse consumenten herkennen onmiddellijk de oorsprong van deze sinaasappelen en Europese consumenten weten dat het een Europese regio is."

Het Valenciaanse bedrijf levert het volledige assortiment citrus, inclusief de bloedsinaasappel Cara Cara. "We geloven dat bloedsinaasappelen een veelbelovende toekomst hebben, maar het moet nog gerealiseerd worden. Elk jaar zijn de verwachtingen hooggespannen, maar omdat de hoeveelheden gewone sinaasappelen zo groot zijn, worden we vaak teleurgesteld."

"Ik heb zo de indruk dat we in Spanje niet in staat zijn om de bijzondere kenmerken van bloedsinaasappelen over te brengen. Neem nu sinaasappelsap: in Italië is het rood, in Spanje is een andere kleur dan oranje ondenkbaar", legt Víctor uit.

"We hebben een product dat er prachtig uitziet, met een geweldige smaak en een zeer hoge hoeveelheid antioxidanten. We moeten er dan ook voor zorgen dat de consument begrijpt dat dit geen gewone sinaasappel is, die bovendien op de markt wordt gezet met de gecertificeerde oorsprong, de service en de kwaliteit van het andere Spaanse citrus. En het gaat niet gebukt onder de internationale concurrentie die de gewone sinaasappel wel treft", beweert Víctor. "We moeten ons echt nog veel harder inspannen, want de bloedsinaasappel heeft onmiskenbaar een mooie toekomst voor zich."

Voor meer informatie:
Germans Fuster
Ctra. Nou Accés platja, 9
46710 Daimús (Valencia) – Spanje
Tel: +34 962 802 259
www.germansfuster.com

Publicatiedatum: