Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Peru Blueberry Seminar richt zich op nieuwe klimaatresistente blauwe bessenrassen

Het XXIX International Blueberry Seminar in Lima, Peru, had een grote opkomst en bood een uitgebreid programma dat de belangrijkste uitdagingen behandelde waarmee de Peruaanse blauwe bessensector het afgelopen seizoen werd geconfronteerd. Het seminar faciliteerde een uitwisseling tussen leiders in de sector, organisatievertegenwoordigers, specialisten en onderzoekers.

De deelnemers waren het er unaniem over eens dat het noodzakelijk is om rekening te houden met de onvoorspelbaarheid van de huidige klimaatpatronen bij toekomstige planningen. Hierbij werd de nadruk gelegd op de voortdurende monitoring van milieufactoren en klimatologische omstandigheden. De discussies draaiden vaak om de impact van het klimaat, met name El Niño, en de invloed ervan op de temperatuur. Experts bespraken uitgebreid hoe verhoogde temperaturen de fotosynthese beïnvloeden, wat leidt tot verminderde opbrengsten door het verstoren van de fysiologische ontwikkeling en reproductieve processen van de planten. Strategieën om hoge temperaturen tegen te gaan, zoals het gebruik van schaduwnetten en op kaolien* gebaseerde producten, werden als essentieel gepresenteerd.

Bovendien benadrukte het seminar het belang van het adopteren van nieuwe blauwe bessenrassen die beter bestand zijn tegen extreme klimaatomstandigheden. Dit wijst op een verschuiving weg van traditionele variëteiten binnen de Peruaanse sector. De snelle integratie van deze nieuwe genetische variëteiten werd als cruciaal beschouwd voor de aanpassing van de sector aan klimatologische uitdagingen.

Bron: blueberriesconsulting.com

* Kaolien is een soort klei die voornamelijk bestaat uit het mineraal kaolieniet. Kaolien wordt in de teelt van blauwe bessen gebruikt als een bodemadditief of als een bladcoating om de planten te beschermen tegen bepaalde omgevingsstressoren en plagen. Het wordt vaak in de vorm van een spray op de bladeren aangebracht en vormt een fijn wit poederachtig laagje dat de bladeren beschermt tegen overmatig zonlicht en hitte, terwijl het ook helpt bij het afweren van insecten en ziekten.

Publicatiedatum: