Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Indiase mangoprijzen hoger door gestegen luchtvrachttarieven

Het Indiase mangoseizoen in India is al enkele weken aan de gang. Volgens Kaushal Khakhar, CEO van Kay Bee Exports, zou er tot eind juni fruit beschikbaar moeten zijn. "Dankzij gunstige weersomstandigheden begon de oogst dit jaar vroeg en zien de gewassen er prima uit. De twee belangrijkste exportrassen zijn Alphonso, die al enkele weken beschikbaar is, en Kesar, die vanaf half april tot eind juni op de markt aanwezig zal zijn. India is met een oogst van 20 mln ton in 2022 de grootste mangoproducent ter wereld. Het land heeft veel meer rassen beschikbaar, maar Alphonso en Kesar zijn het populairst op de exportmarkt."

Omdat de mango's met het vliegtuig naar de bestemmingsmarkten worden verzonden, zou de crisis in de Rode Zee een minimale impact moeten hebben op het seizoen. Maar het conflict zorgt er wel voor dat de luchtvrachttarieven ook omhoog gaan. "In vergelijking met andere herkomsten en vanwege hun dunne schil, kunnen Indiase mango's alleen per vliegtuig worden verzonden en dus heeft de situatie in de Rode Zee een beperkte impact op onze bestemmingsmarkten. Maar omdat de zeevrachttarieven omhooggeschoten zijn en de transittijd ook is toegenomen, wordt nu ook ander fruit per vliegtuig verzonden, wat leidt tot een forse verhoging van de luchtvrachttarieven en beperktere laadruimte. Omdat we een IATA-gecertificeerd bedrijf zijn met een eigen team voor vrachtexpeditie, zijn we in staat om enkele innovatieve oplossingen hiervoor te vinden."

Ondanks de hogere prijzen voor luchtvracht, is de export vooralsnog stabiel. "Een proactieve planning met de klanten wordt de sleutel om tijdige leveringen te garanderen. Ondanks hogere luchtvrachttarieven, tenminste in dit seizoensbegin, verwachten we stabiele volumes te verzenden. En mochten de tarieven later op het seizoen normaliseren, dan kunnen we zelfs meer hoeveelheden laden dan vorig jaar. En doordat het seizoen vroeg is begonnen, zijn Indiase mango's beschikbaar geweest sinds het begin van Ramadan. Dit zorgt voor een sterke en consistente vraag naar dit product."

Aangezien El Niño een grote impact heeft op de mangoteelt in Zuid-Amerika, liggen er kansen op de markt voor het Indiase fruit, zegt Khakhar. "Ondanks de hogere verkoopprijs door de gestegen luchtvrachttarieven, is er ook positief nieuws voor de Indiase mangosector. Als gevolg van de opwarming van de aarde, heeft El Niño grote impact op de mangoteelt in sommige van de 'traditionele' teeltregio's zoals Latijns-Amerika. Minder beschikbare volumes en een lagere kwaliteit zullen de klanten doen zoeken naar andere opties, zoals het Indiase aanbod."

De grootste consumentengroep van mango's uit India is de Indiase diaspora. "Toch ontvangen we steeds meer bemoedigende reacties van markten waar de Indiase diaspora niet grootschalig aanwezig is. Europese klanten zijn gewend aan andere herkomsten en rassen, die er heel anders uitzien en smaken dan de Indiase mango's. Dit verklaart waarom ons fruit nog niet zo aanwezig is in het schap in Europa en waarom het cruciaal is om Indiase mango's te promoten."

Kay Bee Exports gaat nu ook mango's rechtstreeks aan consumenten leveren in India, het VK en de VS. "Hoewel Kay Bee Exports een sterke expertise heeft in B2B-transacties, leggen we ons nu ook toe op de B2C-markt. Onder ons merk Mango First bieden we kartons met kwaliteitsmango's in een premiumverpakking aan klanten over heel India en nu ook in de VS en het VK. Elke mango wordt met de hand geplukt om het juiste rijpingsstadium te garanderen. Ze worden bij de klanten thuis afgeleverd", besluit Khakhar.

Voor meer informatie:
Kay Bee Exports
Tel: +91 88 79 000 973 (India)
Export@kaybeeexports.com
www.kaybeeexports.com

Publicatiedatum: