Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Granada heeft geen problemen met droogte bij sinaasappelteelt"

Op de zuidwestelijke helling van de Sierra Nevada, op meer dan 500 meter hoogte, begint het naar oranjebloesem te ruiken. Het is niet zo bekend, maar Valle de Lecrín, een streek ten westen van La Alpujarra, heeft heel wat sinaasappelboomgaarden, die er overigens minder te lijden hebben van de hitte en de droogte die de groente- en fruitteelt in grote delen van Andalusië teisteren.

"In tegenstelling tot andere gebieden, zoals de Vallei van de Guadalquivir, waar de vruchtzetting vorige lente niet goed was door de hitte, heeft ons citrus perfect kunnen groeien. De temperaturen liggen hier steevast iets lager", zegt Raúl Mingorance Aguilera, voorzitter van coöperatie Agrupa El Valle. "We hebben hier ook geen watertekort. De oogst is dit jaar uitstekend geweest, zowel in volume als kwaliteit."

"De sinaasappelen hebben die mooie ronde vorm van weleer en de maatsortering is uitstekend. We hebben dit jaar aanzienlijk meer middelgrote en grote maten vergeleken met andere seizoenen", merkt hij op. "Met de Sierra Nevada in de buurt hebben onze drie rivieren altijd voldoende water gehad."

Het citrus van de 320 leden van Agrupa El Valle vind je grotendeels in terrasteelt op kleine percelen op de flanken van de bergketen in dorpen zoals Melegís, Restábal of Saleres. "Ons gebied wordt als koud beschouwd en dat geeft het citrus speciale kenmerken. Het fruit groeit op een hoogte van 500 à 600 m en de oogst vindt ongeveer een maand later plaats dan in de andere Andalusische teeltgebieden. Ons citrus heeft een iets andere smaak, het is een beetje zuurder, maar het heeft ook een zeer hoge suikerinhoud", legt Raúl uit, die vorig weekend sprak op de Sinaasappelbeurs in de regio.

"Veel mensen weten niet dat hier citrus wordt geteeld. Daarom gaan we het beter promoten. Dat zullen we doen aan de hand van het kwaliteitsmerk Naranjas del Valle de Lecrín, dat al in 2012 geregistreerd werd", vervolgt Raúl. "Toch moet gezegd dat vooral ons biologische product al zeer gewaardeerd wordt in landen zoals Nederland en België."

"Ons conventioneel citrus gaat deels naar de versmarkt, deels naar de verwerkende industrie. Op het hoogtepunt van het seizoen betaalden de sapproducenten drie tot vier keer meer dan in vorige seizoenen. Zo kregen we dit jaar 40 cent per kilo voor de sinaasappelen in plaats de gebruikelijke, maar belachelijke 10 cent. Voor de Navels haalden we op een bepaald moment 37 cent, al is dit nu gezakt tot 27 cent, wat nog steeds een goede prijs is als je het vergelijkt met de 8-10 cent van de voorbije jaren."

De coöperatie uit Granada oogst ongeveer 5 mln kilo perssinaasappelen en 1 mln kilo handsinaasappelen per jaar. "We telen ook ongeveer een half miljoen kilo Fino en Verna citroenen en we overwegen Ruby Star grapefruit, limes en bloedsinaasappelen toe te voegen aan het assortiment. Vooral die laatste categorie kan op steeds grotere interesse rekenen", vertelt Raúl. "We zullen dit de komende weken bespreken in de coöperatie, maar nu nog eerst het huidige seizoen afsluiten."

"Later beginnen biedt het voordeel van later te eindigen en product te kunnen leveren wanneer anderen dat niet meer kunnen. Tot na Pasen hebben we nog perssinaasappelen en het biologische product kunnen we nog leveren tot eind april."

Voor meer informatie:
S.C.A. Agrupa El Valle
Calle la Fuente s/n
18658 Melegís (Granada) – Spanje
Tel: +34 687 821 566
rminaguilera@yahoo.es

Publicatiedatum: