Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Italiaanse hardfruitexporteurs kijken met belangstelling naar monetaire hervormingen in Egypte"

De Egyptische centrale bank onderneemt opnieuw een poging om de devaluatie van de Egyptische pond tegen te gaan en het tekort aan buitenlandse valuta in de banken, dat importeurs enorm hindert, te verhelpen. De Italiaanse fruitexport naar dat land, dat tot een paar jaar geleden de grootste niet-Europese markt voor Italiaanse appelen was, is tot een minimum herleid.

Links Patrik Filistun (Tramaco Koper) en rechts Paolo Triossi (Tramaco Ravenna)

Riccardo Martini, algemeen directeur van DCS Tramaco, een bedrijf gespecialiseerd in gekoeld transport met dertig jaar ervaring in de Egyptische groente- en fruitsector, bespreekt de recente monetaire maatregelen van de Egyptische centrale bank die de export van Italiaans fruit naar het Noord-Afrikaanse land weer op gang zouden kunnen brengen.

"Om de zwarte markt tegen te gaan heeft de Egyptische centrale bank sinds 16 maart de vrije fluctuatie van de dollar- en eurokoers toegestaan. Die munten zijn onmiddellijk met 40% in waarde gedaald tegenover de Egyptische pond. De euro, bijvoorbeeld, die werd verhandeld tegen 71 EGP, is nu 51 EGP waard. Deze maatregelen waren essentieel om stabiliteit te brengen in het Egyptische monetaire systeem, een voorwaarde voor het deblokkeren van nieuwe IMF-financieringen en voor het ontsluiten van miljardeninvesteringen van de Verenigde Arabische Emiraten en Saoedi-Arabië, waar al lang over gesproken wordt. Dit zou de Egyptische financiën weer ademruimte moeten geven, die ook in zwaar weer verkeren door het verlies aan buitenlandse valuta-inkomsten door de instorting van het verkeer in de Rode Zee", legt Martini uit.

Opslag van Egyptische aardappelen in Frigo Logipark Ravenna

Maar leveren deze maatregelen de verhoopte effecten op? Martini zegt dat het te vroeg is om daar iets over te zeggen, maar dat hij een voorzichtig optimisme opmerkt bij de traditionele Italiaanse exporteurs naar Egypte. "Uiteraard maakt een herwaardering van de Egyptische munt met 40% onze producten minder duur. Als de Egyptische importeurs daadwerkelijk toegang vinden tot buitenlandse valuta bij hun banken, kan men hopen op een zeker herstel van deze voor ons belangrijke markt."

Riccardo Martini en Gabriele Pietrini met klanten tijdens de Fruit Logistica

"Het moet gezegd worden dat de Egyptische groente- en fruitsector inmiddels een zeer dynamische en flexibele realiteit is. Grote telers hebben de toegevoegde waarde van hun export gezien, want het levert euro's en dollars op."

Egyptische aardappelen in de opslag bij Tramaco in Venetië

Hoewel de herwaardering van de munt negatieve effecten kan hebben op de Egyptische export van groenten en fruit, zegt Martini dat, mochten die er zijn, ze zeker draaglijk zouden zijn voor de Egyptische sector, aangezien Europa steeds meer afhankelijk is van Egypte voor de aanvoer van groenten en fruit buiten het eigen seizoen. "De tegenvallende oogsten in Europa zijn de afgelopen jaren deels gecompenseerd door toenemende import uit Egypte van onder meer sinaasappelen, aardappelen en uien. We zijn er direct getuige van deze dagen, want onze koelcellen in de havens van Ravenna en Venetië liggen vol met die producten."

Riccardo Martini, algemeen directeur van DCS Tramaco

"Bovendien zullen ook Egyptische telers en exporteurs voordeel halen uit de herwaardering van hun munt, aangezien meststoffen, verpakkingen en machines uit het buitenland worden geïmporteerd in waardevolle valuta. De crisis in de Rode Zee heeft ongetwijfeld meer schade toegebracht aan de Egyptische export, aangezien 30% van de export van Egyptische sinaasappelen voor het Midden-Oosten en Verre Oosten is bestemd. Om Afrika heen varen leidt tot een toename van de kosten en levertijden die moeilijk te absorberen zijn. Vandaar de noodzaak om grotere hoeveelheden op andere markten te plaatsen, met de duidelijke consequentie van een prijsdaling."

Over de crisis in de Rode Zee stelt de algemeen directeur dat er veel gezegd en geschreven is over het onderwerp. "De gevolgen voor de Italiaanse maritieme export zijn voor iedereen duidelijk. Door de langere transittijd en de toename van de vrachttarieven is het Italiaanse kiwiseizoen twee maanden eerder beëindigd en er zijn momenteel ernstige problemen voor de appelexport naar het Midden-Oosten en India, twee belangrijke markten. We verleggen onze blik nu al naar volgend seizoen, in de hoop dat deze absurde crisis in de tussentijd opgelost raakt."

Voor meer informatie:
DCS Tramaco
Via Magazzini Anteriori, 63
Ravenna (Italië)
Tel: +39 (0)544 426711
tramaco@tramaco.net
www.tramaco.net

Publicatiedatum: