Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
BLE marktbericht week 11:

Einde Europees mandarijnenseizoen in zicht op Duitse markt

Het einde van het Europees mandarijnenseizoen kwam in zicht in Duitsland: de markten waren nog steeds goed voorzien, de kwaliteit overtuigde nog steeds, maar de vraag nam merkbaar af. Bij lenteachtige temperaturen waren de afzetmogelijkheden beperkt. Spaanse aanvoer, met name Nadorcott en Tango Gold, vormden volgens BLE nog steeds de basis van het aanbod, hoewel de laatste duidelijk minder werden. Orri uit Spanje verdrongen steeds meer het Israëlische product en overtuigden door een goede smaak. Turkse en Marokkaanse aanvoer had slechts een aanvullend karakter en waren op sommige plekken niet meer op de markt. Import uit Egypte en Italië was alleen nog in kleine volumes beschikbaar in Hamburg en München. De prijzen bleven meestal op het niveau van de week ervoor, maar neigden lokaal ook naar beneden.

Klik hier om direct naar het volledige markt- en prijsrapport te gaan

Appelen
Het assortiment was niet wezenlijk veranderd: nog steeds domineerden Duitse partijen, gevolgd door Italiaans en Frans product. De interesse was vriendelijk, tegen het weekend steeg deze meestal.

Peren
De aanwezigheid van Zuid-Afrikaanse en Argentijnse import nam toe. Turkse en Nederlandse aanvoer speelden nog steeds een wat grotere rol in afzonderlijke gevallen. Zuid-Afrikaanse partijen kregen vaak te maken met prijsverlagingen, omdat hun aandeel merkbaar was toegenomen.

Druiven
Zuid-Afrikaanse zendingen domineerden het toneel. Importen uit Peru, India en Namibië volgden, maar hadden uiteindelijk niet meer dan een aanvullend karakter. Vooral de Indiase aanvoer was aanzienlijk toegenomen; met de Sonaka was er zelfs een nieuw ras bijgekomen.

Sinaasappelen
Het seizoen kwam in de laatste fase: de interesse nam af en de kwaliteit van het fruit was niet meer helemaal overtuigend. Spaanse en Egyptische handsinaasappelen overheersten in een gevarieerd assortiment, met Turkse, Italiaanse en Griekse aanvoer die het aanbod aanvulde.

Citroenen
Spaanse Primofiori waren op sommige plaatsen bijna monopolistisch beschikbaar, af en toe aangevuld door Turkse Enterdonato en Lama. In Frankfurt waren daarnaast nog enkele Griekse partijen beschikbaar.

Bananen
De handel was rustig. De handelaren in München en Berlijn vonden het niet nodig om de prijzen te wijzigen. Elders waren af en toe prijsverhogingen te zien, omdat de afzetmogelijkheden waren verbeterd.

Bloemkool
Italiaanse en Franse aanvoer domineerde de markt, die werd aangevuld door Spaanse en enkele Belgische producten. De Italiaanse aanbiedingen hadden soms te lijden onder een inconsistente kwaliteit, waardoor ze in een brede prijsklasse aangeboden moesten worden.

Sla
IJsbergsla kwam uitsluitend uit Spanje. De vraag kon niet altijd volledig worden voldaan, want de aanvoer was beperkt: watergebrek in de Spaanse teeltgebieden en de leveringsprogramma's aan de retail beperkten de aanvoer aanzienlijk.

Komkommer
Nederlandse komkommers hadden de Spaanse inmiddels van de top van het assortiment verdrongen. Belgische en Duitse partijen wonnen merkbaar aan belang. Hoewel het Spaanse seizoen ten einde loopt, konden de partijen kwalitatief nog steeds overtuigen.

Tomaten
Er was een breed assortiment beschikbaar, dat zich echter in totaal had beperkt. Vooral de Marokkaanse importen hadden merkbaar aan relevantie verloren, waardoor ze duidelijk duurder werden. Maar ook de beschikbaarheid van de Spaanse tomaten beperkte zich duidelijk.

Paprika
Spaanse aanvoer vormde de basis van het assortiment, Turkse import vulde het aan. Uit Marokko waren alleen rode puntpaprika's beschikbaar. Het Nederlandse en Belgische seizoen startte met zeer kleine volumes. Spaans product kon qua kwaliteit niet altijd overtuigen.

Bron: BLE

Publicatiedatum: