Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bayrische Pilzbörse:

"Acties met champignons wekt veel interesse van consumenten"

Afgezien van de zwakkere vraag in februari, is de afzet van paddenstoelen de afgelopen maanden continu goed geweest. "Door de tol en de CO₂-toeslag in Duitsland zijn de logistieke kosten extreem gestegen. Er waren de afgelopen maanden wel enkele prijsverhogingen, maar deze voldoen helaas niet helemaal aan onze verwachtingen. We zouden een extra toeslag van 5-10% nodig hebben", berekent Peter Hein, directeur van Bayrische Pilzbörse, gevestigd op de groothandelsmarkt van München.

Na Pasen verwacht men de gebruikelijke daling in de vraag naar gecultiveerde paddenstoelen. "Maar dat heeft ook te maken met het feit hoe voordelig de regionale asperges op de markt aangeboden zullen worden", zegt Hein. Vooral in de retail is de kastanjechampignon nog steeds sterk in opkomst, terwijl de witte in de horeca bijzonder goed ontvangen wordt. "In onze teelt kweken we inmiddels ongeveer 60% kastanje en 40% witte champignons. Witte champignons vinden zowel op de versmarkt als in de conservenindustrie hun weg, terwijl kastanjechampignons voornamelijk vers verkocht worden. Dit betekent echter ook dat de teeltvolumes van de kastanjechampignons precies en op basis van de vraag geteeld worden, aangezien eventuele overschotten niet aan de industrie geleverd kunnen worden."


Vers geplukte kastanjechampignons uit eigen teelt

Koningsoesterzwammen winnen sterk aan populariteit
Naast de verkoop van eigen champignons, richt de Bayerische Pilzbörse zich ook op de afzet van exotische paddenstoelen. Hein: "Koningsoesterzwammen in 2kg grootverpakkingen zijn vooral in de horeca populair, terwijl de vraag naar gewone oesterzwammen iets afneemt. De vraag naar shiitake is nogal wisselvallig, maar over het algemeen doet deze paddenstoel het goed. Over het algemeen worden exotische paddenstoelen vooral in de winter goed ontvangen." Om zijn winterse paddenstoelenassortiment aan te vullen, bood Hein tot twee jaar geleden ook overzeese wilde paddenstoelen aan. Om redenen van duurzaamheid heeft hij zich echter uit dit segment teruggetrokken. "We wachten nu op de eerste vroege cantharellen uit Bulgarije, die naar verwachting eind april, begin mei op de markt komen."


Kastanje- en witte champignons.

Groei bij kiemgroenten
Kiemgroenten uit regionale biologische teelt vormen al sinds jaar en dag het tweede productsegment van de Bayerische Pilzbörse. "We bieden onze tien soorten het hele jaar door aan en zien geen grote schommelingen in de vraag, noch omhoog noch omlaag. Maar het moet gezegd worden dat het hoogseizoen zich nog steeds op de zomer concentreert. Vanaf mei vinden de kiemgroenten vooral in de lokale biertuinen gretig aftrek. Als we naar de afzonderlijke soorten kijken, zien we dat vooral de kiemgroenten jaar na jaar blijven groeien. Verder is het soms lastig om met de marktgebruikelijke sojakiemen in prijs te concurreren met Nederlandse import."


Het bedrijf richt zich niet alleen op de afzet van gewone en wilde paddenstoelen, maar ook op regionale biokiemgroenten.

Over het algemeen ziet Hein nog steeds een zekere terughoudendheid in de aankoop. "Mensen moeten vanwege de inflatie besparen, wat op zijn beurt weer leidt tot een enigszins geremd koopgedrag. Vooral in het segment champignons trekken acties veel interesse van de consument, terwijl de behoefte aan exoten over het geheel genomen enigszins stagneert", concludeert de paddenstoelenhandelaar.

Voor meer informatie:
Peter Hein
Bayrische Pilzbörse GmbH
Groothandelsmarkt München
Tel : +49 (0)89 746656-33 -34
peter.hein@bayrische-pilzboerse.de
www.bayrische-pilzboerse.de

Publicatiedatum: