Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuw record Marokkaanse avocado-export

De Marokkaanse avocadosector heeft een nieuw exportrecord gevestigd, stelt Abdellah Elyamlahi, voorzitter van de Moroccan Avocado Association (Mava). "Op basis van cijfers die we deze week hebben verzameld in de Larache/Kenitra regio, waar het grootste deel van de Marokkaanse avocadoteelt is geconcentreerd, is er dit seizoen in Marokko 70.000 ton geoogst, waarvan 60.000 ton is geëxporteerd. Dat is de helft meer dan vorig seizoen. Dit cijfer is in lijn met onze ambities die we eind vorig seizoen hadden aangekondigd en we zijn goed op weg om ons exportdoel van 100.000 ton tegen 2027 te bereiken", zegt Elyamlahi.

Toch zag de sector zich dit jaar voor vele uitdagingen gesteld. "We hebben dit seizoen meer dan 6.000 ton fruit verloren aan stormen. Dat is een behoorlijk hoog cijfer. Ongunstige weersomstandigheden, waaronder onvoldoende regenval, hebben ook geleid tot een overvloed aan kleine maten. Over het algemeen hadden we het qua volume veel beter kunnen doen, maar we zijn toch tevreden met de prestatie van dit jaar."

De hausse in de Marokkaanse avocadosector is volgens Elyamhi toe te schrijven aan de daling van de opbrengst in Spanje, waardoor er een grote vraag op de markt is ontstaan. "De vraag naar Marokkaanse avocado's was dit jaar sterk, met name vanuit Spanje, Frankrijk, Nederland, Duitsland en Italië. De Marokkaanse avocado's zijn ook tegen een hogere prijs geëxporteerd dan vorig seizoen, ondanks de overvloed aan kleine maten."

De teelt zal naar verwachting een opwaartse trend blijven tonen. "Een groot deel van de avocadoboomgaarden bestaat uit bomen van 2 tot 3 jaar oud. De oogst zal daarom volgend seizoen groter zijn en het areaal neemt nog steeds toe. We hopen dat het weer volgend seizoen milder zal zijn en dat er meer regen zal vallen, zodat we eindelijk de huidige droogtecyclus achter ons kunnen laten."

Voor meer informatie:
Abdellah Elyamlahi
Moroccan Avocado Association (Mava)
Tel: +212 678732391 (Marokko)
abdellah.elyamlahi@gmail.com

Publicatiedatum: