Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

GLOBALG.A.P. IFA 6.0

Bedrijven die zich willen laten certificeren voor GLOBALG.A.P. IFA dienen dit sinds afgelopen 1 januari 2024 voor versie 6.0 te doen. Dit betreft de zgn. Smart versie die niet gebenchmarkt wordt met GFSI. Deze versie is speciaal ontwikkeld voor producenten die niet afzetten aan klanten die om een GFSI erkende certificering vragen.

De GFS versie, waarvoor aan de benchmark met GFSI gewerkt wordt, is wel gelijk met de Smart versie gepubliceerd, maar het is nog niet zinvol om daarvoor certificering aan te vragen. Dit is de opvolger van IFA versie 5.4 die in Nederland nagenoeg niet gebruikt werd. Hiervoor is een volledige benchmark met GFSI nodig en die wordt in de loop van dit jaar verwacht.

CC en PPM
Voor de nieuwe versie van het CC (Combinable Crops) en PPM (Plant Propagation Material) schema zijn kortgeleden nog openbare inspraakrondes gehouden. De publicatie wordt in de loop van dit jaar verwacht. Planning is om deze 2 schema's per 1 januari 2025 verplicht te stellen.

Risico-inventarisaties
De systematiek bij GLOBALG.A.P. is gebaseerd op het maken van risico-inventarisaties. Hiermee is het mogelijk om met een standaard die wereldwijd hetzelfde is toch maatwerk per land of per regio te maken. De standaard geeft vereisten die minimaal opgenomen moeten worden in een uit te voeren risico-inventarisatie maar het is aan de producent om deze verder bedrijfseigen te maken en te gebruiken in de dagelijkse bedrijfsvoering.

Het maken van een risico-inventarisatie vraagt wel om deskundigheid, die niet altijd bij alle producenten aanwezig is. Om deze bedrijven hierin tegemoet te komen stellen een groot deel van de gezamenlijke Nederlandse telersverenigingen al jaren hiervoor hulpdocumenten op. Dit doen zij in samenwerking met de certificerende bedrijven die in Nederland actief zijn met GLOBALG.A.P. en de Nationale Technische Werkgroep van GLOBALG.A.P. die gehuisvest is bij het GroentenFruit Huis.

Deze hulpdocumenten zijn stroomdiagrammen en vragenlijsten die ontworpen zijn om een producent stap voor stap door het proces te leiden waarbij er aan het eind een goede en bedrijfseigen risico-inventarisatie beschikbaar is.

Gedurende meerdere versies van GLOBALG.A.P. zijn deze hulpdocumenten, op papier, door de deelnemende telersverenigingen aan hun leden beschikbaar gesteld. Ook zijn ze altijd gepubliceerd op de website van GLOBALG.A.P. waarmee ze dus openbaar beschikbaar zijn. Veel partijen, ook buiten Nederland, weten dit inmiddels en maken er dankbaar gebruik van.

Programma Kennis op Maat
In het programma van de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen bestaat een onderdeel Programma Kennis op Maat. De intentie hiervan is om kennis die opgedaan is met uitgevoerd onderzoek te ontsluiten om zo gebruikt te kunnen worden op de werkvloer. Het uitvoeren van de genoemde hulpdocumenten proberen we binnen een lopend project digitaal te maken en zo op een wat meer moderne manier aan de bedrijven in de sector aan te bieden.

Voor meer informatie:
Paul Bol
GroentenFruit Huis
Tel: + 31 (0)79 368 11 22
M + 31 6 53 30 87 62
bol@groentenfruithuis.nl
www.groentenfruithuis.nl

Publicatiedatum: